Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Fortæl sandheden – "Vi fik hjælp, da du blev skabt"

Læs her hvordan I fortæller jeres barn, at det er blevet til ved hjælp af assisteret befrugtning – også kaldet kunstig befrugtning

Det er godt at begynde tidligt

Det letteste er, at fortælle det så tidligt som muligt. Og før barnet selv er begyndt at få en forestilling eller fantasier om, at det er blevet til på en anden måde end andre børn.

 

Svar kun på det, jeres barn spørger om. Hun vil vende tilbage for at få mere at vide, når hun er parat til det. Ærlige svar fra jer vil vise den lille, at det er ok at spørge, og at I gerne vil tale om det. Forklaringerne skal komme langsomt og i takt med, hvad hun kan forstå.

 

Den gode fortælling

Et lille barn vil gerne høre, at man har glædet sig til hun kom. I kan sige "Vi ville så gerne have dig. Og vi ventede og ventede. Og så kunne vi ikke vente mere. Så gik vi hen til lægen, og hun sagde, at vi hun gerne ville hjælpe os. Det fik vi hjælp til var, at du kom ind i maven, og så fik vi dig. Og det var rigtig dejligt".

Det er nok for små børn. På den måde har I allerede fået sagt, at I har skullet have assistance, før jeres barn kom til verden. Jeres barn vil sikkert skulle høre den historie mange gange. Det er rart at høre, at I har længtes og gjort noget for at få hende. Efterhånden som tiden gør, vil I kunne fortælle lidt mere, så fortællingen passer til, hvad jeres barn kan forstå.

Tænk på at

  • holde jer til meget enkle ting, og ikke indviklede forklaringer
  • lade barnet spørge og svar kun på det, som barnet spørger om
  • prøve selv at være så afklaret som muligt om jeres egne følelser omkring af have modtaget assistance til graviditeten
  • jeres barn vil som tiden går stille flere spørgsmål og ønske mere uddybende forklaringer, så fortæl kun det, I syns jeres barn kan forstå
  • lad historien om jeres barns vej til verden være præget af glæde og positiv forventning.
 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

 

Næste skridt

Senere vil I nok få flere spørgsmål. "Hvordan gjorde lægen"? "Lægen hjalp os med at putte det lille æg og sædcellen sammen. Og så kom hun det op i mors mave. Og så vi kunne få dig".

Hold fokus på, at det skal være en god begivenhed. Ikke en lang sej proces med bekymring og negative oplevelser. Selv om det har været en streng vej gennem behandlingen, så er det jeres egen voksne historie, som jeres barn ikke kan forstå. Fortæl hellere om jeres ønske om, at I fik hende og at det var godt, at der var nogle, som kunne hjælpe jer med det.

 

Læs mere om Marion Thorning, Sundhedsplejerske og Master i konfliktmægling. Du kan stille Marion et spørgsmål, hvis du er medlem af sundhedsplejersken.dk. Det er gratis.

Kilde:

En børnebog til inspiration: Helene Goldberg og Maruska la Cour Mosegaard: Slottet med de mange værelser. Turbine, 2009

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk