Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Du slipper ikke så let - med blik for sundhedsskadelige stoffer

Stadig flere kemiske forbindelser kommer på listen over stoffer, som forældre med fordel kan være opmærksomme på at undgå. Lige nu er det de afvisende overflader, der er i søgelyset IGEN (indersiden af posen med poppende popkorn til mikroen, papirposer til madvarer samt overflader der er imprægnerede til at afvise snavs på møbler mv., regntøj og vandafvisende bage- og madpapir, slip-let belægning på gryder og pander).

De sundhedsmæssige følger

Det er langtidsvirkninger, der er tale om. Det vil sige noget du anvender ofte og bruger gennem lang tid. Der har efterhånden været mange konsekvenser for sundheden i søgelyset  og man mener, at der også er tale om hormonforstyrrende effekter. De sygdomme, der nævnes, er fx brystkræft, nedsat evne til at få børn, nedsat sædkvalitet, forhøjet kolesterol i blodet.

Forskere i USA har fundet en mulig sammenhæng til ADHD (psykisk forstyrrelse)

Nogle fluorforbindelser (det er ikke de samme som i tandpasta) er mistænkt for at være skadelige for børn. Man har ved videnskabelige undersøgelser fundet en sammenhæng mellem mange fluorstoffer i blodet hos børn på 12 - 15 år og så tilstanden ADHD - på dansk kaldet opmærksomhedsforstyrrelse.

 

Undersøgelsen beviser ikke, at der er en sammenhæng, men giver mistanke om, at de nævnte fluorforbindelser kan være medvirkende til børnenes psykiske problemer. Der skal flere undersøgelser til, før den endelige  dokumentation for sammenhængen er så overbevisende, at myndighederne griber til for eksempel at forbyde stofferne.

Hvad gør du i mellemtiden?  

Informationscenter for miljø og sundhed skriver, at stofferne er udbredte. "Flourstofferne skyr både vand, fedt og snavs. Derfor bruges de vidt og bredt fx som imprægneringsmidler til tekstiler såsom sports- og fritidstøj, til slip-let-belægninger og i fedtafvisende mad- og bagepapir".

Det kan du selv gøre: 

Hvis du vil være forsigtig og undgå så mange som muligt af de problematiske fluorforbindelser, kan du:

  • Vælg madpakke- og bagepapir, der er svanemærket
  • Undgå popcorn til microen (her er der stor risiko for at møde stofferne i emballagen)
  • Overvej om stofferne kan være i emballagen til fastfood, du og din familie spiser 
  • Undlade at imprægnere (fx tøj og møbler), medmindre det er strengt nødvendigt
  • Vælge et imprægneringsmiddel, som er baseret på en blanding af voks og paraffin
  • Bruge en svamp, når du imprægnerer i stedet for at spraye
  • Hvis du ser en vandafvisende overflade (dryp en dråbe vand på overfladen - bliver den "stående" er der grund til at være på vagt)
  • Hæld mel, gryn mv. fra papirposer om til lukkede glasbeholdere, når du kommer hjem.

Hvis du vil undgå, at fluorstofferne ender i miljøet, kan du yderligere vælge ikke at købe produkter med slip-let-belægning af flourstoffer, fx pander og gryder med slip-let belægning (de findes uden flourstoffer).

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Brug din sunde fornuft.

Af og til vil du selv have en fornemmelse af, at et eller andet, du eller dit barn overvejer at købe, måske kan indeholde noget sundhedsskadeligt. Det kan have en ubehagelig kemisk lugt, eller det kan være, der er noget afsmitning, når det bruges, som du ikke er helt tryg ved. I den situation kan du roligt følge din egen umiddelbare indskydelse. Og ofte er det jo ting, som på ingen måde er livsnødvendige, du overvejer at vælge fra.

 

Kilder:

Politiken Tjek 18.11.2011.

Miljø og sundhed. www.miljoeogsundhed.dk

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk