Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Dit barn kan godt arve fodtøj

Du kan godt lade dit barn gå i brugt fodtøj. Du skal blot sikre dig, at fodtøjet ikke har taget form efter forgængerens fod.

”Du risikerer at ødelægge dit barns fødder, hvis du giver det brugte sko på”. ”Du er nødt til smide selv næsten ubrugte sko ud, også selvom det ærgrer dig.” Måske har du hørt velmenende venner, familie og ekspedienter i butikker sige sådan til dig? Måske har du også oplevet at blive set skævt til i vuggestuen eller i børnehaven, hvis du har givet dit barn brugt fodtøj på?
Det er i hvert fald en udbredt opfattelse, at børn ikke kan arve fodtøj efter hinanden. Men det er ikke altid rigtigt. Der er mange situationer, hvor fodtøj godt kan gå i arv.

Sålen skal bare være i orden

Hvis nogen i din familie eller omgangskreds har et par sko fra deres barn, som kun er slidt på overlæderet, kan du fx sagtens lade dit barn arve dem. Du skal generelt bare være opmærksom på fire ting: At sålen inden i skoen ikke er trådt skæv. At sålen set udefra ikke er slidt skæv. At der ikke er en synlig, fast fold der, hvor skoen bøjer for at følge tæerne under gang. Og at skoen ikke er synligt skæv set udefra.

Gummistøvler kan ofte gå i arv

Gummistøvler er derfor oplagt arvefodtøj. For gummistøvler kan ikke indvendigt tage form efter en bestemt fod. Du kan derfor mange gange tage imod et par brugte gummistøvler - når bare den udvendige sål ikke er slidt skæv. Dit barns første par vinterstøvler er også oplagt arvefodtøj. For de har ofte primært været brugt til at holde barnets fod varm og ikke til at gå lange ture i. De er sjældent slidte i sålen eller trådt skæve. Dem kan du også med god samvittighed give videre til andre børn eller til dit eget barn nummer to eller tre.

En god tommelfingerregel er, at jo yngre børn er, jo oftere kan de arve fodtøj efter hinanden. Derfor kan vuggestuebarnets sko ofte gå i arv. Derimod er det sjældent en god idé at lade børnehavebarnets sko gå i arv. Børn i den alder løber og går meget, så det er meget sandsynligt, at skoen har taget form og er slidt efter barnets fod og måde at bevæge sig på.P>

Fodtøj skal passe godt

Når du anskaffer fodtøj til dit barn, skal du selvfølgelig også sikre dig, at det passer til dit barns fod. Og gælder uanset om det er nyt eller brugt. Det gør du ved at sørge for, at fodtøjet sidder tætsluttende omkring ankel og hæl, og at det giver god plads til tæerne. Som hovedregel skal der helst skal være halvanden centimeter fra tå til toppen af sålen, hvis skoen skal passe i noget tid, og mindst en halv centimeter, hvis den overhovedet skal passe.

Sko efter årstiden

Du skal selvfølgelig også give dit barn fodtøj, som passer til årstiden og som passer til den situation, det skal bruges i. For badesandaler, All Star støvler eller skindsko med GoreTex kan alle være fine løsninger på fodtøj, men det afhænger af, hvad dit barn skal. Du bør fx give dit barn et par solide skindsko eller kondisko til brug i vuggestuen eller børnehaven om foråret. Mens et par smarte sandaler med tynde remme og glat lædersål passer bedre til en teatertur med familien end til en dag på legepladsen med børnehaven.

• For små strømper kan give lige så mange gener som for små sko.
• Undgå ”dup-strømper” i fodtøj - tæerne ”krøller” med strømpen, når barnet træder ned i fodtøjet.
• Snørebånd er bedst, men fodtøj med velcrolukning er også godt, når de er syet, så de kan strammes til. For skoen skal slutte tæt om dit barns fod.
• Hjemmesko skal slutte tæt om barnets fod.
• Du kan se på den indvendige sål, om skoen er ved at være for lille. Foden sætter aftryk på sålen.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

 

Trine Winkel er Børnefysioterapeut.


 

 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk