Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Sådan gør du plageri til gode snakke

Når dit barn plager dig om is eller legetøj, lyder det måske i dine ører, som om dit barn prøver at irritere dig. Og måske kommer du til at svare vrissent og afvisende. Men faktisk kan der opstå nogle sjove snakke, hvis du i stedet for leger med på dit barns fantasier.

”Jeg vil ha’ slik”. ”Hvorfor må jeg ikke få mere is”? ”Må jeg ikke nok få en af de bamser”?
Ligesom de fleste andre forældre opfatter du det sikkert som plageri, når dit barn igen og igen beder om slik, is og legetøj. Du har svaret på de samme spørgsmål tusind gange før. Og du kan ikke helt undsige dig for at blive irriteret.
Men du prøver alligevel efter bedste evne at forklare barnet, hvorfor det ikke må:”Du kan nok forstå, du får ondt i maven”. ”Du ved godt, at én is er nok”. ”Du ved godt, at det har vi ikke råd til”.Men lige lidt hjælper det.

Plageri er ikke drilleri

Prøv om du kan at høre dit barns spørgsmål som et oplæg til en god og sjov snak. I stedet for som plageri og drilleri. Der kan nemlig være en helt anden forklaring på, hvorfor dit barn ’plager’ – eller måske plager det slet ikke. Måske forsøger dit barn at fortælle dig, at der er noget, som det godt kunne tænke sig. Men det har endnu ikke lært sætningen:
”Ved du hvad, en dag kunne jeg godt tænke mig at spise en hel masse is, men jeg ved godt, at det kan jeg ikke få nu. Vil du ikke nok snakke med mig om det, for det kunne være rart”.
Dit barn forsøger måske bare at få dig til at forstå, at det tænker på noget. At det gerne vil tale om det.

Leg med

Hvis du hører ’plageriet’ på denne måde, altså et ønske om at snakke, så kan du forsøge at gå ind på ønsket og sige:
”Hvis du kunne få alle de is, som du havde lyst til, hvad skulle det så være for nogle”?
Så vil dit barn vil måske svare:
”Så skulle det være en hel kasse isvafler med chokolade på”.
Gå med på fantasien og svar:
”Hold da op, hvor mange tror du, der kan være i kassen”? Eller: ”Må jeg så også få én”? Eller: ”Hvem skulle du så give is”?
I stedet for at blive irriteret over det, som du opfatter som plageri, får du en samtale med dit barn om nogle sjove fantasier.

Plageri behøver ikke være drilleri
De fleste børn ved godt, hvad de må få og ikke få
Svar på fantasien og ikke det konkrete spørgsmål
Brug spørgsmålet: Hvad nu hvis…?
Fantasi og forestillinger udvikler humor

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Husk humoren

Du skal altså tage dit barn alvorligt, men uden at tage alt, hvad det siger alvorligt. Hvis du forestiller dig andre voksne altid tage dit eget fjolleri eller humor som blodig alvor, så ville du også ryste på hovedet. Hvis du en eftermiddag på arbejdet læner dig tilbage og siger:
”Hvem der bare lå i en hængekøje under en kølig palme med en stor flødeskumskage.”
Og kollegaen så svarer dig surt:
”Du ved godt, at du skal gøre dit arbejde færdigt, klokken er kun 15.00! Og du har slet ikke godt af flødeskumskager, er du ikke på diæt? Og du kan nok forstå, at det har du slet ikke råd til”!
Så føler du dig misforstået og opfatter kollegaen som blottet for humor. Så gå med på dit barns fantasier. For det udvikler dets evne til at bruge humor og ironi. Og det er en evne som både legekammerater og andre mennesker sætter stor pris på.

 

Læs mere om Marion Thorning, Sundhedsplejerske og Master i konfliktmægling. Du kan stille Marion et spørgsmål, hvis du er medlem af sundhedsplejersken.dk. Det er gratis.

Kilder:

Opdragelse med hjertet.  Om udvikling og konflikter med små børn. Af Børnerådet og Komiteen for Sundhedsoplysning: Pjece. København 2. Udgave 2006.
Mens tid er… Konfliktløsning mellem børn og forældre. Af Marion Thorning: Frydenlunds Forlag 2005.


 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk