Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Det er godt at bryde vanerne

Børn med humor, evne til fleksibilitet og gå-på-mod er i høj kurs både hos andre børn og hos voksne. Børn, der godt kan spise fremmed mad, lege med andre børn, tale med voksne og lave sjov, vil altid være velkomne, også i voksent selskab.

Børn kan få en særlig oplevelse ved at klare at være stille og lytte eller underholde sig selv et stykke tid, og det får masser af ros af andre og vil blive inviteret igen og igen – og det er en særlig vigtig social anerkendelse at være ønsket og få lov til at deltage i noget, der ikke kun er designet for børn, eller som kun gælder hjemme hos far og mor. Det er lettere at have børn, hvis man kan have dem med til alt muligt, og hvis ens omgangskreds af sig selv siger ’du må endelig tage Sofie med’. Det giver et sjovere liv og et lettere liv med børn.

 

Slip planlægning, ud af de vante rammer


Improviser
Det kan være svært at være forældre, der gør noget andet end det, der er gængs praksis. At tage barnet med uden tasken fuld af udstyr, uden særlig kost, uden barnets yndlingslegetøj, uden dynen og træk-ud-sengen. Indimellem at være ligeglad med tandbørsten og sengetiderne, for ikke at tale om, at tage barnet ud af institutionen i tre måneder for at rejse til fremmede verdensdele, for ’tænk hvad der kan ske…’ eller turde stole på, at andre voksne nok godt kan finde ud af, hvad der er godt for ens barn og stole på, at barnet kan klare mosten. 

Hvis ikke barnet bliver udsat for afvigelser og bliver konfronteret med, at livet kan være meget mangfoldigt, vil vi midt i alt det korrekte, risikerer at få børn, der ikke kan:


• sove ude hos kammeraterne, fordi de kun er vant til deres egen seng og mor og far
• spise anden mad end det, der smager som sædvanlig
• lege med andres legetøj, fordi det er anderledes, og de ikke kan bestemme over det

• klare ændringer i planerne, fordi de er vant til hele tiden at vide, hvad der skal ske og ikke kan indordne sig andre regler og skikke, fordi de virker uforståelige og skræmmende
• tage imod hjælp, råd og vejledning fra andre voksne, fordi de kun føler sig forstået af deres egne forældre og bliver ængstelige for nyt eller uforstående over for noget, der er anderledes.

  

Spring ud på det dybe vand
Det er muligt, at se på hvor meget man rent faktisk kan, når man har børn. Hvis forældrene siger ’Sofie er ikke vant til at sove andre steder, end der hjemme, så vi skal gå klokken 20’, så går både barn og forældre glip af noget sjovt, som man kan snakke længe om dagen efter. Hvis forældrene siger’ det bliver sjovt at du skal prøve at sove på en sofa i nat’, så bliver det sjovt og spændende, og ’når du skal i skole, så bliver det sjovt, når du skal sove hos dine kammerater’.

 

Kilde:

Thomas Hansen: Hvor melder man sig ud af konkurrencen om de perfekte børn? Dagbladet Inforrmation 18. feb. 2012.

 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk