Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Derfor bliver børn afhængige af skærme

De har en enorm tiltrækningskraft … skærmene! Når dit barn først er kommet i gang, er det svært at komme væk igen. Det er der flere grunde til: dopamin er en af dem, ”venskab” er en anden.

Jeg vil ha’ mer’!!!


Når Carl Emils bil rammer en guldmønt i Ramasjang Ræs, Anton skyder en modstander i Fortnite eller Josefines model får mange likes i Moviestar Planet, så udløser det et ordentligt skud dopamin i belønningscentret i deres små hjerner. Dopamin er et stof, som giver en følelse af glæde, og som får os til at ville gentage den handling, som har fremkaldt stoffet. Carl Emil, Anton og Josefine får altså lyst til at ramme endnu flere guldmønter, skyde endnu flere modstandere eller designe endnu flere top-modeller.


Det ved spilproducenterne udmærket godt. De er sat i verden for at få flest muligt til at købe og spille deres spil, og dopaminbelønningen er et helt bevidst værktøj i udvikling og videreudvikling af elektroniske spil.


Det er desværre bl.a. også dopaminbelønningen, der på længere sigt kan skabe afhængighed af at spille. Mange, både børn og voksne, kender til fornemmelsen af, at det er svært at stoppe et spil, man skal liiiiiiige nakke en ork mere eller hive en gulerod mere op af jorden. Vi skal lige have det næste skud dopamin med.

 

Ud og leg med jer

Vi finder biller og myrer

 

I mange spil skaber dit barn også sin egen karakter ved at vælge krop, hudfarve, frisure, tøj, accessories, navn og meget mere, og efterhånden som dit barn har spillet i mange timer, uger, måneder med sin karakter, får han/hun et ret personligt forhold til den, og det er også med til at trække barnet tilbage til spillet igen. Det er svært at sige farvel til en god ven!

WHO’s nye psykiske diagnose: spilafhængighed


Sygelig afhængighed af computer- eller andre elektroniske spil er efterhånden blevet så udbredt at Verdenssundhedsorganisationen WHO i juni 2018 tilføjede en ekstra diagnose til deres officielle liste over psykiske lidelser. Gaming disorder eller på dansk spilafhængighed rangerer nu på linje med andre lidelser som OCD og angst.

Virkeligheden bliver kedelig


Mange børn oplever også at virkeligheden har svært ved at levere lige så meget spænding og action, som skærmen. Spillekortene og højtlæsningsbogen bliver pludselig kedelige og alt for langsomme, når man har vænnet sig til tempoet og action-niveauet i diverse elektroniske spil. Den oplevelse kan også bidrage til, at børnene oplever afhængighed i større eller mindre grad.

 

Læse mere om:

Skærme og hvad de kan betyde for dit barn

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk