Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Mænd og kvinder løser konflikter forskelligt

Der findes mandlige og kvindelige måder at løse konflikter på. Men hvad er egentlig forskellen? Læs her og bliv bedre til at løse konflikter med din kæreste, samlever eller ægtefælle.

Kvinder angriber. Mænd trækker sig. Kvinder vil tale om problemerne. Mænd vil handle sig ud af dem. Det giver frustration i parforholdet. For det betyder, at kvinder og mænd har forskellige måder at løse problemer på. Og ofte ender det med, at konflikterne ikke bliver løst. Men selv om du er kvinde, kan du godt lære en mandlig måde at løse konflikter på. Og hvis du er mand, kan du godt lære en kvindelig måde.

Kvinder snakker, mænd handler

”Hvorfor kan vi ikke bare snakke om det”? Sådan vil kvinder ofte sige, når der er konflikter i parforholdet. Kvinder er vant til at tale og til at få begge parter med til at finde løsninger. De  forklarer og bedømmer andres adfærd: ”Når han tier stille, så er det nok fordi han er sur”.
Mænd er opdraget til at gøre noget sammen, til at udføre en opgave. ”Hvorfor skal vi altid tale om alting? Hvis vi kan gøre noget sammen, så får vi det godt”.

Den flygtende mand

Hvis du er mand, vil du sikkert trække prøve at trække dig ud af konflikten. Særlig hvis du oplever, at din kone kommer med anklager mod dig. Du bruger flugten, når du siger, at du har travlt med arbejdet eller stakittet, der skal males. Eller når du mener, at det kan vente, og at det bare bliver værre, når man taler om det. Eller at det alligevel ikke nytter noget, for du kan ikke få et ord indført.

Den angribende kvinde

Hvis du er kvinde, vil du sikkert anklage din mand for ikke at ville tale eller gøre noget ved problemet. Du vil fortælle ham, at alt det han gør er forkert, og om alt det han ikke gør. Jo mere han trækker sig, desto mere vil du angribe. Din begrundelse vil være, at hvis I ikke får talt om problemerne, så bliver de helt uoverskuelige.

Bliv på din egen banehalvdel

Mindre problemer kan løses ved, at man gør noget rart sammen. Alvorlige problemer løser man kun ved at tale om dem.
Forestil dig, at du er på en boldbane, hvor I har hver jeres banehalvdel. Din banehalvdel er det du føler, tænker og ønsker. Din ægtefælles banehalvdel er det, han eller hun føler, tænker og ønsker. Når man går ind på hinandens banehalvdel med anklager og bebrejdelser, så vil den anden reagere med flugt eller modangreb. På den måde optrappes konflikten. Bliv derfor på din egen banehalvdel og tal kun om, hvad du selv føler, tænker, og hvad du gerne vil.

Hvad gør en klog mand?

Accepter at tale om problemerne. Fortæl din kone, at du blokerer, når hun angriber dig. Undgå at lukke af - nik, lyt og spørg i stedet for. Kom ikke med løsninger eller gode råd, før I har fortalt hinanden om jeres banehalvdel.

Hvad gør en klog kvinde?

Sig at det er nødvendigt at tale om problemerne, og hold fast i det. Lov din mand, at du ikke angriber ham. Vær interesseret i, hvad der sker på hans banehalvdel, men spørg ikke om hans råd eller løsninger, for så får du dem!

Giv jer tid

Aftal at I skiftevis taler og lytter og ikke afbryder hinanden. Hvis I plejer at misforstå hinanden så genfortæl, hvad den anden har sagt. Så sikrer I jer, at I lytter til hinanden. Derefter er det lettere at finde nogle løsninger, som I begge kan være tilfredse med. Lad være at træffe for hurtige beslutninger, hold eventuelt en pause. Marker tydeligt, hvem der taler, og hvem der lytter: ”Er det ok, hvis jeg fortæller nu og du lytter”?

• Aftal at tale om problemerne, når I har tid og ro.
• Husk at store problemer løses ikke på kort tid.
• Bliv på din egen banehalvdel og undgå angreb.
• Lyt og spørg uden at afbryde.
• Vent med løsningerne til I begge har fortalt, hvordan I har det.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

 

Læs mere om Marion Thorning, Sundhedsplejerske og Master i konfliktmægling. Du kan stille Marion et spørgsmål, hvis du er medlem af sundhedsplejersken.dk. Det er gratis.

Kilder:

Hammerich, Else & Kirsten Frydensberg. Konflikt og Kontakt. Om at forstå og håndtere konflikter. Hovedland, 2006
Lennéer-Axelson, Barbro & Ingela thylefors. Om konflikter – hjemme og på arbejdet. Hans Reitzels Forlag, 1998
Thorning, Marion. Lær at løse konflikter. Frydenlund 2005


 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk