Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Spark liv i din mødregruppe

Du er måske allerede rigtig glad for din mødregruppe og alligevel kan du ind imellem synes, at der bliver brugt meget tid på at snakke om alt det, der ikke fungerer. Ved at tale om de ting der lykkes, kan du få ny energi til at klare forældrerollen.

Det kan være rigtig godt at deltage i en gruppe af ligestillede, hvor man kan ”hælde vand ud af ørerne”, brokke sig til nogen, der gider lægge øre til, og blive forstået af nogen, der kender til de problemer, man selv slås med - fx som nybagt forælder.
Af og til kan de negative historier dog fylde så meget, at du helt glemmer at se på alle de mange små ting i hverdagen, som du alligevel lykkes med.

 

Det der lykkes
Det, at vænne sig til at være mere bevidst om selv små ting, som går godt, kan være netop det, der giver dig energi og lyst til at klare endnu mere. At kunne sige ”Yes - jeg kan godt lykkes med nogle af de ting, der følger med at være mor / forældre”, er en vigtig evne at kunne. Børn har nemlig brug for kompetente forældre, der synes, de kan klare opgaven.
Når man går i sin egen trummerum uden særlig megen voksenkontakt i løbet af en dag, kan man godt have tendens til at løbe tør for evnen til at se og anerkende sin egen indsats. Og her er det, at mødregruppen kan bruges. Måske kan den bruges endnu bedre end før ved, at du som deltager:

 

• Giver plads for anerkendelse af dig selv og andre
• Lægger vægt på - og taler om - det der lykkes
• Taler om de muligheder du ser for at overvinde problemerne
• Bliver mere bevidst om de små sejre i hverdagen
• Taler om det du ønsker mere af


 

Det bedste . . .

For at undgå at de negative historier tager overhånd, kan man helt fra det første møde i mødregruppen indføre, at runden med fødselsberetningen suppleres med, at der tales højt om, hvad man klarede allerbedst under fødslen og de første dage hjemme. Og hvad der har været det bedste, ens mand (eller andre støttepersoner) har gjort for at støtte én.
På de følgende møder kan man under ”Siden-sidst-runden” indføre spørgsmål som:

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

"Det bedste du har gjort for at støtte dig selv i …",

"Det bedste din mand/kæreste har gjort for at støtte dig i …", 

"Det bedste dine forældre/venner/store børn har gjort for at støtte dig i …", Find selv på flere spørgsmål.

 

Sæt kikkerten for det gode øje
Det er nødvendigt - i hvert fald i starten - at skiftes til at være ordstyrer. Ordstyrerens opgave er at sørge for, at alle når frem til deres ”gode historier” og at der skabes lidt plads til at dvæle ved succeserne. Med andre ord drejer det sig om at sætte ”kikkerten for det gode øje” og se på, hvad man - på trods af alt det svære - alligevel lykkes med.
At få talt højt om dette og blive mødt med anerkendelse fra de andre mødre, kan være lige den hjælp, du behøver for at komme videre.

 

Grib dig selv i de små succeser
Måske vil du opleve, at du vænner dig til at gå og samle på gode ting, som du skal fortælle om under ”Det bedste”. Og så er du allerede i fuld gang med at få energi fra det, du lykkes med, i stedet for at energien bliver tappet af at tænke på alt det, du ikke nåede.


God fornøjelse i den bedste af alle mødregrupper!

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk