Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Skiferie med børn i pulk eller ”på brædderne”

Planlægning hjemmefra og realistiske forventninger er de første forudsætninger for succes. Det er godt at begynde planlægningen i god tid. Læs vores tips til skiferien med børn.

De allermindste børn

Børn op til 1½ år kan befinde sig rigtig fint i en pulk under skiturene. Det siger sig selv, at det skal være i roligt skiterræn, hvor der ikke er fare for påkørsler eller vanskeligheder med at styre både dig selv og pulken. Så offpiste og pukkelpister er ikke lige sagen. Barnet skal være påklædt, så det holder sig varmt og tørt. Meget gerne lag på lag, så du kan tage en trøje af, hvis det er for varmt – eller give en ekstra trøje på, hvis det er for køligt. Du kan mange steder få gode råd, hvor du lejer pulken. Både om terræn og om påklædning.


Det er godt, at I er flere voksne sammen på turene, så kan I afløse hinanden med at trække pulken. Mad og drikke undervejs – selvfølgelig også til barnet – er også dejligt. Og er det et lille barn, der skal ammes, så er det vigtigt, at I ved, der er et sted, hvor mor og barn kan sidde beskyttet mod vind og vejr. Det er en selvfølge, at I har styr på løjper, sværhedsgrad og også på vejrmeldingen...

I skal selvfølgelig også huske remedier til at skifte en snavset ble og en lille pose med våde vaskeklude og noget at tørre barnet med, når det er vasket. Og en affaldspose til at forsegle den snavsede ble mm. i.

Brug skiskolen - også til småbørnene  2½ - 4 år

Skiløb for småbørn skal være en herlig leg. Det er en rigtig god idé at børnene kommer på skiskole. Her lærer børnene at håndtere motorikken, nu med brædder på fødderne. Og det er ofte også masser af leg, som skiinstruktører bruger i skiskolen. Undervisningen foregår i hold med andre børn. Måske finder dine børn også nogle legekammerater der.

Fem hurtige om skiferien

  • Er i en gruppe af sted med flere voksne (bedsteforældre?) og børn, så har I mange muligheder for at aflaste hinanden med børnene, så de voksne også kan få løbet på ski på ”voksenture”, og børnene kan blive ekstra forkælet imens.
  • Skiskole for børnene er en rigtig god ting.
  • Udstyr, der passer til barnet, er en vigtig forudsætning for succes med turen.
  • Skiudstyr kan ofte lejes på stedet, tøj kan måske lånes af venner og bekendte.
  • Sikkerhedsudstyr forebygger skader!

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.


Lad skiinstruktørerne om at undervise. Det er godt, at du er til stede frem til tidspunktet, hvor dit barn er tryg ved situationen. Men træk dig tilbage og lad dit barn lære, mens du holder dig på afstand. Det er forbavsende, så hurtigt et barn kan lære at stå på ski. De bliver hurtigt bedre end vi voksne, der måske har kastet os over skiene lidt senere i livet.

Småbørn klædt på til skitur

En almindelig flyverdragt (heldragt), som barnet bevæger sig godt i, er helt tilstrækkeligt, så du kan bruge tøj, I har i forvejen. Du behøver ikke at købe specialudstyr her. Påklædning lag på lag er en god ide. Tyndt undertøj af uld inderst. Det suger sveden, og barnet er stadig varmt, fordi ulden isolerer supergodt. Du kan give det en tynd bluse af bomuld udenpå, det passer til almindelig indendørs temperatur. Og til sidst en ulden trøje (hvis det er meget koldt), ellers en bomulds t-shirt, hvis det ikke er SÅ koldt udenfor.  


Når I er på skitur sammen, kan du i de første dage mærke, om dit barn er for varmt eller for koldt, et par gange i turens løb. Du skal have hænderne ind på barnets bare hud. Fx i nakken/ned ad ryggen eller foran på brystet. Barnet skal være varmt og tørt, så er temperaturen tilpas. Er det vådt og svedigt, så tager du et lag af de yderste lag tøj af, er det køligt, så skal det have et lag til på.
 

Skihandskerne er vigtige, de skal være vindtætte og forede, så barnet har varme hænder, som de alligevel kan bevæge. Du kan evt. lægge et par ekstra vanter i barnets lommer, til hvis uheldet nu er ude. Det er nok med et par uldsokker i skistøvlerne, for barnet skal kunne bevæge tæerne.

 

Skibriller er også helt nødvendige for at beskytte mod solen eller holde sneen væk fra øjnene. Husk også læbepomade og solcreme, hvis det er relevant. Ellers er det fedtcreme til kinderne for at beskytte huden mod frosten. Hvis du ikke har en vandfri creme, så skal du smøre cremen på 20 minutter før, I skal ud i kulden. Så er fugtigheden nemlig trængt ind i huden.

Skiudstyret

Selve skiudstyret skal passe til barnet. Da børn vokser hurtigt, er det fornuftigt at leje udstyret på skisportsstedet. Det kan evt. bestilles hjemmefra. Du skal bruge barnets aktuelle vægt og højde, så udstyret svarer til barnets behov. Pas på med skienes længde. For lange ski er svære at styre! Bindingerne skal være i orden, og de bliver også indstillet efter barnets vægt. De er vigtige for sikkerheden.

Sikkerhedsudstyr

En skihjelm hører med ligesom en cykelhjelm, når man kører på cykel. Og her er de voksne også et vigtigt forbillede for børnene. Så de voksne har selvfølgelig også skihjelme på. Et rygskjold er også en god idé til de lidt ældre børn, som søger nye udfordringer på skiene.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk