Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

På ferie - men hvor er toilettet?

Om det er et hotel, en ferieby eller et sommerhus. Dit barn kan føle det ret så uoverskueligt og utrygt et nyt sted, for alt er fremmed. Få vores tips til, hvordan du kan guide dine børn.

Ved morgenbordet.

Vi er selv på ferie. Det er et lille dejligt badehotel i provinsen. Morgenmaden - et stort tag-selv-bord - er i fuld gang. Ved nabobordet sidder en familie, som kom i går sent om aftenen. Far, mor og to døtre. De to børn er i nattøj med en lille trøje over, den ene pige er cirka 5 år og den anden omkring 3 år. Mor og far sidder med kaffe, og de hygger sig. Pigerne har været inde og vælge ved tag-selv-bordet. Far hjalp til, og det tog sin tid. Der var mange nye valgmuligheder at forholde sig til. En oplevelse i sig selv. De er nu nået til chokolademaden, prikken over i-et for pigerne og ikke hverdagskost, kan jeg se.

Jeg skal tisse!

Den ældste pige sidder uroligt på stolen. De to piger er i gang med temaet: lillesøsters forbrug af sut: "Jeg er holdt op, NU!" siger hun md fast stemme...  "Jeg så din sut i går, siger den store drillende." (Hun sidder MEGET uroligt på stolen)."  Far siger: "Så sid dog stille!." Storesøster...: "Jamen far, jeg skal tisse." - "Så gå ud på toilettet." "Men far, jeg ved ikke, hvor det er".... "Åh min søde pige, selvfølgelig ved du ikke det. Nu skal jeg vise dig, hvor du tisser."

Mor og far guider

Lidt senere ser jeg forældrene og pigerne igen. De er tydeligvis i gang med en rundvisning i børnehøjde. De kigger på dagligstuen, viser hvor man må lege, hvor man skal være stille og fx sidde og læse, hvor man kan gå ind og tisse osv. Og jeg ser, der kommer en lille gul post-it på deres dør i børnehøjde, hvor der er tegnet en sol på. Så kan de altid kende deres værelse.

 

Barn på gynge

Vil du ha' en tur?  

Verden er stor

For børn er et hotel eller en ferieby MEGET stor. Alt er nyt, så der vil gå noget tid, før børnene føler sig på hjemmebane. Det bliver meget sjovere for både børn og forældre, hvis børnene føler sig trygge, og oplever at de har magt over situationen. Så en børnerundvisning er alle tiders ide.

 

Gode ideer til hvordan du kan guide dine børn på ferien.

 

Børn er forskellige - nogle er forsigtige og reagerer med uro på nye ting. Andre har mere råstyrke og bevarer roen - tag udgangspunkt i, hvordan dine børn er.

 

Du kan sikkert sætte dig i børnenes sted, hvad er vigtigt at vide for dem, og som passer til deres behov og udviklingstrin.

 

Det er en rigtig god ide med en rundvisning, måske i mindre "bidder" alt efter som behovene opstår. Men der er basale ting som er vigtige, fx hvor huset/værelset er.

 

Du kan give dit barn et armbånd på med telefonnummer og barnets navn (husk 0045, hvis I er i udlandet, og det er en mobiltelefon med dansk sim-kort).

 

Hvis der er personale på stedet, så er der måske mennesker i receptionen, som dit barn kan have gavn af at kende.

 

Husk på sikkerheden - både på værelse, legeplads, trapper og gange. Det er nye omgivelser for dit barn, og det giver større risiko for ulykker. Vær også opmærksom på swimmingpools og vand.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

 

Hvis I er i udlandet, forstår børnene heller ikke sproget. I den situation har børn brug for endnu mere tryghed, og I må måske være mere nær på jeres børn, hvis det skal blive en god oplevelse for alle.

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk