Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Juleaften bliver dejlig, når dagen er god.

I jeres familie har I helt sikkert juletraditioner. Hvis I er en ret ny familie, så er I måske i gang med at opbygge lige præcis JERES JULEAFTEN. Få ideer til hvordan I får en god juleaften.

Med til julen hører også juleaftensdag og så selvfølgelig juleaften. Børn (over ca. 3 år), som har fattet det der med julegaverne, er nok især spændte på dem.

 

Det er en virkelig god idé at overveje, hvordan juleaftensdag forløber, så aftenen bliver bedst mulig. Skal børnene ”hænge på” med middag klokken 18:00 – laaang tids spisning, oprydning og så tændes træet klokken 20:30. Den model kan let gå galt. For de fleste børn vil det være langt over deres sengetid, at gaverne pakkes ud.

Mens vi venter!

Når I er kommet godt op ad formiddagen, kan julemanden have ”tabt” en pakke, som bare MÅ pakkes op. I den kan være et stykke legetøj med en god underholdningsværdi. Det kan fx være et puslespil, hvis det lige pt. er en ting barnet interesserer sig for. Eller hvis det er et 4–5 årigt barn, I har,  er der måske et spil i, som I ved vil adsprede tankerne fra alt det spændende, som jeres barn venter på skal komme.

 

Det kan også godt være, at julemanden har lagt en lille seddel i pakken, hvor der står, at det vil være fint, hvis (barnets navn) sørger for at fodre fuglene, tage en løbetur og bagefter sove en middagslur.

Juleaften uden ”umulige unger”

  • Det er fornuftigt at planlægge dagen i store træk fra morgenstunden og frem til barnet/børnene kommer i seng.
  • Leg og underholdning i form af fx en enkelt gave kan være en idé.
  • Middagssøvnen er guld værd, også for de lidt større børn, hvis de skal være med hele aftenen.
  • Realistiske ideer om, hvad dit barn kan overskue og holde til, er en forudsætning for en aften uden kedelige episoder.
  • Har I flere børn, er det en god ide at overveje deres forskellige behov og navigere efter dem.
  • Det er godt at afstemme forventninger og dagens gang fx med bedsteforældrene, så de også kan hjælpe med til, at juleaften bliver dejlig for alle parter.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Hvis I har gennemtænkt jeres børns rytmer og forsøgt at planlægge dagen i store træk, så går I ikke helt galt i byen. Det kan være, at der både er lidt underholdning, julesjov hvor julemanden eller nissen indgår, måske et indslag fra fjernsynet samt en middagslur og forskellige juleforberedelser, der handler om selve juleaften.

En juleaften med hensyntagen til de mindste børn

Det er muligt, at I beslutter jer for, at “begynde” med en juleaften for de små under 3 år, som skal i seng – ikke for sent. Der bliver sunget og danset om træet, og de allermindste får nogle få gaver. Det har været juleaften for dem, og så blev det også sengetid. For de mindste børn vil et kæmpe-gaveorgie i en del tilfælde bare være for meget. Det giver forvirrede og trætte småbørn, når gavegiveriet trækker ud i timevis.

 

Det er også rigtig godt at have de andre voksne med i forberedelserne - altså de, der skal deltage juleaften. Det kan jo være at bedsteforældre fx har andre forestillinger om, hvordan aftenen forventes at forløbe.

 

God juleaften.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk