Besøg våres webshop
Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Gem juletræet - og leg videre...

Det er sjovt at holde jul, men det kan let blive for meget for det lille barn. Børn elsker gentagelser og leg. Læs her hvordan du kan få dejlige juleoplevelser, uden dit barn bliver overdoseret. Også når juleaften er overstået.

Juletræet er symbolet på det sjove, det spændende og det fine. Småbørn elsker at prøve de samme ting igen og igen. På den måde fæstner oplevelserne sig i barnets hukommelse, og barnet finder ud af, at der vil være små forskelle. At den samme ting kan gøres på lidt forskellig måde. Det siges at være godt for hjernen at have traditioner, som vi hviler i. 

De voksnes jul

I julen skal der ofte ske en masse. Der er jul hos mor og far eller både hos mor og hos far. Der er jul hos bedsteforældre osv. Og vi vil alle sammen gerne holde vores egen jul sammen med barnet. Det bliver ofte på de voksnes præmisser, og barnet må tilpasse sig. Det kan let ende i gråd og frustration af træthed og overdosering. Der er en risiko for, at vores behov for at holde en ’rigtig’ jul sammen med barnet i stedet bliver en belastning for den lille og ikke den gode og rare oplevelse for alle, det helst skulle være.

Skal vi lege jul?

Hvis du skal holde jul sammen med barnet efter den 24. december, så prøv at lade være med at tænke ’Nu skal vi også holde en rigtig juleaften sammen’. Spørg den lille, når I er sammen ’Har du lyst til, at vi leger jul’?

 

Lad barnet være med til at bestemme, hvad der skal ske. Spørg ’Hvordan skal vi lege jul’? Små børn elsker at pakke ind og pakke ud. Det er ikke et spørgsmål om at få mere og få nyt. Det er et spørgsmål om hele den spændende proces med at få kriller i maven og se den anden reagere med stor glæde. Du og barnet genoplever juleaften i stedet for endnu en juleaften, som måske overskygger den ’rigtige’ eller slet ikke bliver, som du havde drømt om, den skulle være.

 

Vi holder jul sammen - mormor, datter og mor

Det er dejligt at være sammen.....

Pakke ind og pakke ud

Lad barnet være med til at pakke noget ind. Det kan godt være julegaverne, men det kan også være en bamse eller et par nødder. Lad barnet lægge pakkerne under træet og så skal der danses og synges. Tag bamserne og dukkerne med. De skal også have gaver. Og så skal der siges ’Hvor er det en dejlig gave, mange, mange tak’. Prøv at lade barnet styre. Lyt til, hvad hun har bidt mærke i fra juleaften. Snak om det og gentag det, hun har lyst til at prøve igen. Det giver en fantastisk oplevelse for os voksne at se, hvad barnet har lagt mærke til, hvad der er vigtigt, og at hun er i stand til at sætte julen i scene selv.

Få meget mere ud af julen – leg videre

  • Små børn har brug for gentagelser – og efter juleaften kan du lege jul med de mindste, det er både sjovt og det udvikler barnet
  • Små børn bliver nemt ”overdoseret”, når der er mange oplevelser – at lege jul hjælper barnet med at kapere alle de nye ting
  • Det er glimrende at lade barnet instruere og bestemme i legen
  • I kan ”lege jul” med det gamle juletræ helt ind i januar

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Barnet som instruktør

Når du bruger ordet ’lege’ jul, så er det en besked til barnet om, at hun gerne må være instruktør. Og så er scenen sat til, at det ikke er dig, der bestemmer det hele. Barnet får at vide, at det har en stor indflydelse på, hvad der skal ske. Hun kan sige nej eller ja og fortælle, hvad hun synes, der skal ske. Læg mærke til, at børn taler i datid, når de instruerer ’Så var du julemanden, og så var jeg faren’. Når legen går i gang, taler børn i nutid ’Nu skal vi gå rundt om juletræet’. På den måde fortæller de, hvad der er i gang, og hvornår legen overgår fra instruktion til den egentlige leg.

 

Juletræet må gerne gemmes, hvis I har mulighed for det. Lad det stå i haven eller i gården. Det er også sjovt at lege jul i januar. Så kan der hænges kogler, grene og blade på, og pakkerne kan være mejsebolde til fuglene med en rød sløjfe på. Lad også barnet instruere her. Kom gerne med ideer, men vær lydhør over for det, som barnet finder på.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk