Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Lille Lukas tager udfordringen op

Børn lærer nye sprog i et fantastisk tempo, og når de først gennembryder sprogmuren, tager udviklingen for alvor fart.

De første forsigtige skridt

Lukas’ første tid i den syriske børnehave var ikke nogen dans på roser. Han ville ikke af sted om morgenen, han ville ikke hilse på de andre, når han ankom, og han ville slet ikke have, at jeg gik igen. Han var mut, indadvendt og tvær og værst af alt… ked af det. Det stod på i flere måneder.
Lærerne gjorde rigtig meget for at hjælpe ham på plads, og pludselig en dag kom han hjem og fortalte, at de voksne faktisk godt forstod dansk. Det gjorde de selvfølgelig ikke, men søde miss Shirin nikkede forstående og snakkede med på engelsk, og så var Lukas glad – endelig en, der forstod ham! Det var det første forsigtige skridt i den rigtige retning.

To juice i baren… på engelsk

Der er meget fremmed, man skal kapere, når man er 4 år og er flyttet til Damaskus. Men da Lukas for alvor gennembrød lydmuren og fik gang i sit engelske, åbnede der sig en helt ny verden befolket med syriske, tyske, kinesiske, svenske, chilenske og new zealandske piger og drenge og deres forældre – og de sødeste syriske mænd og kvinder. Han oplevede at alt det, han ikke havde forstået i starten, bare var noget, der var anderledes. ”Sådan gør man i Syrien. Det gør man på en anden måde i Danmark!”, sagde han tit. Accepten af, at tingene var anderledes var fuldstændig. Hans verden udvidede sig, han voksede med opgaven, og han var ikke til at skyde igennem, da han første gang bestilte to juice i baren på fars arbejde til sig selv og sin bosniske ven… på engelsk.

 

Mor køber grøntsager med børn

Der åbner sig en ny og spændende verden for børnene, når de først har fundet sig til rette i de nye omgivelser.

Verdensmanden Lukas

Den Lukas, der kom hjem fra Damaskus er en helt anden, end ham, der tog af sted. Han er åben, udadvendt og kontaktsøgende. Før skulle han bruge timevis, ja nogle gange dage- eller ugevis på at tø op over for fremmede. Nu ser han dem lige an, og hvis de ellers er flinke nok, så har han ingen problemer med at gå i clinch med dem.

Troen på sig selv!

Lille Lukas har for første gang i sit liv kæmpet sig gennem noget, der var rigtig svært, og er kommet succesfuldt ud på den anden side. Han har fået lidt hår på brystet i en tidlig alder, og det har han tydeligt gavn af i alle de udfordrende situationer, han støder på i sin hverdag. At starte i skole, da vi kom hjem, var ren barnemad for ham.
Jeg var bange for at sende ham af sted ud i den store verden, men jeg har i virkeligheden givet ham den dyrebareste gave: nemlig troen på sig selv, at han nok skal klare det - også selvom det er svært!

Børn er vanemennesker og hader forandringer, men de er til gengæld også fantastisk hurtige til at vænne sig til nye tilstande, og når den første modvilje mod at skulle forlade de vante omgivelser har lagt sig, finder de sig lynhurtigt til rette i alt det nye. De skal måske skubbes lidt i starten… og det er så din opgave!!

 

Giv dine børn udfordringer, som de kan klare, så vokser de helt enormt af et ophold under andre himmelstrøg.


 

Læs om starten på opholdet i Damaskus for Lukas.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk