Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

God forberedelse til udlandsrejsen i børnehøjde

Hvordan får man forklaret sine små børn, at man har tænkt sig, at hive dem ud af børnehaven, fjerne dem fra deres vante omgivelser og deres venner og familie for at tage dem med til et land, hvor de ikke kender nogen og ikke engang kan sproget?

Børn under 6 år er pr. definition imod forandringer. De vil helst have det samme med på madpakken, gå den samme vej til børnehaven og have læst godnathistorie på det samme tidspunkt… hver dag. De vil derfor også pr. definition være imod et længerevarende ophold i udlandet.

100 % de voksnes beslutning

Man skal som forældre på ingen måde forsøge at få det lille barns accept af de voksnes beslutning om at flytte til udlandet i kortere eller længere tid. Det er helt og holdent de voksnes beslutning! Men beslutningen skal selvfølgelig kommunikeres til barnet så nænsomt og kærligt som muligt. Og barnet skal selvfølgelig forberedes på forandringerne i det omfang, det kan kapere.

Små børns verden strækker sig ikke ret langt ud i fremtiden. Derfor nytter det ikke noget at forklare dem, at de skal flytte til Damaskus eller Chicago om et halvt år. Hvis man siger noget i den retning, vil de blot spørge ”Jamen, kan jeg så ikke komme med til Josefines fødselsdag på lørdag?”.

Forbered dit barn i et tempo, det kan klare

Det betyder ikke, at man ikke kan gå i gang med at forberede sit barn på flytningen både et halvt og et helt år før afrejsen. Informationerne skal bare afpasses til tiden.
Man kan jo starte med at købe en globus og fortælle om, at jorden er rund, og at der findes forskellige lande på den. I Afrika er der vilde dyr, og på Island er der vulkaner, og alle steder bor der børn med deres forældre. Nogle steder ser de ud fuldstændig som os. Andre steder har de en anden hud- eller hårfarve, og går måske klædt anderledes. Alle steder taler de forskellige sprog ”… og er det ikke sjovt!? I Amerika kalder de en kylling for en chicken!”.

 

Barn læser i bog

Børn lærer nye sprog fantastisk hurtigt. 

 

Derfra kan man måske kaste sig ud i stille og roligt at nævne, hvad forskellige ting hedder på engelsk (eller hvilket andet sprog barnet nu vil stifte bekendtskab med). Men hold det altid til barnets verden (hej, bamse, mælk osv.) og ikke noget med lange sætninger. Måske vil barnet efterhånden spørge ”Hvad hedder dét på engelsk?”, eller også vil det ikke, men de ord, du har fortalt det, vil i hvert fald ikke være så fremmede for barnet, når det møder dem i de nye omgivelser.

I 2009 flyttede 2543 små danske statsborgere under 10 år til udlandet for at bo i en kortere eller længere periode. 2/3 rejste til såkaldte vestlige lande, 1/3 rejste til ikke-vestlige lande.
Kilde : Danmarks Statistik


Se mere om at fortælle dit barn, at I rejser ud for en tid.

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk