Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Når din kæreste allerede har børn

I mange nye familier er den ene af forældrene mor eller far for første gang, og den anden har måske et eller flere forældreskaber bag sig. Den erfarne kan støtte den nybagte, men man lærer af egne erfaringer - og man skal huske de børn, der er der i forvejen

Den erfarne - fordele og nye muligheder

Har du allerede fået børn, men får barn med en, der bliver forælder for første gang, har du faktisk helt særlige gunstige betingelser. Du har erfaringer, du kan trække på, og det vil du sikkert opleve som et vist overskud. Derfor kan du stå din kæreste bi på en anden måde, end hvis du ikke havde haft børn før. Du vil sikkert også nyde at se din kæreste opleve alle de følelser, der er helt nye, når man bliver forældre for allerførste gang.

Egne erfaringer tæller, så træd varsomt

Er du den, der har børn i forvejen, så skal du lade din kæreste gøre sine egne erfaringer. Hun eller han har brug for at prøve alt det, som en ny forælder skal prøve for første gang. Skifte den meget fyldte ble, trøste et nyfødt barn, der græder rigtig meget eller få den lille til at falde i søvn. Din rolle kan så være at assistere, hente det der mangler og give gode råd, hvis du bliver spurgt.

Hvis du er mand og har børn i forvejen

Det kan være godt at beskytte den nye familie og få lidt ro på. Det er jo hyggeligt at den øvrige familie ser det sidste skud på stammen, men det er faktisk ret anstrengende at have besøg. Og i en sammenbragt familie er der faktisk hurtigt mange mulige besøgene. Der er dine børn, dine børns mor og tidligere kæreste, måske nye kærester og børn på den side samt dine forældre og den øvrige familie. Og så er der din kærestes forældre og familie. I skal finde en balance hvor I ikke isolerer jer helt for omverdenen, men heller ikke har et hjem, der ligner en banegård midt i juletrafikken.

Hensynet til de andre børn, du er far til

Når du har børn i forvejen er det godt, hvis du er aktiv og nærværende, når dine børn er sammen med dig, din kæreste og det nyfødte barn. Alt efter børnenes alder og modenhed vil de hen ad vejen opdage, hvad det konkret betyder for dem at få en lillebror eller søster. Det er væsentligt, du viser dem, at du stadig er meget glad for dem, og at du prioriterer dit samvær med dem højt. De har brug for at være alene med dig af og til, og sådan vil det sandsynligvis blive ved at være mange år frem i tiden.

Hvis du er kvinde, og har børn i forvejen

Du har prøvet at blive mor før. Du ved, hvordan et nyfødt barn håndteres, og du er sandsynligvis flere længder foran den nybagte far på det praktiske plan. Situationen kræver sikkert, du sørger for, at den nybagte far kan gøre sig sine egne erfaringer. Når man skal lære noget nyt, så går det ofte bedst, hvis man får lov til at eksperimentere med det selv. Og helst uden en nybleven mors falkeblik hvilende på sig. En ble kan sættes på mange måder. Om tøjet skulle blive snavset af en lækage, betyder ikke så meget. Sådan lærer din kæreste nemlig, hvordan bleen ikke skal sættes.

Hensynet til de andre børn, du er mor til

Når du er blevet mor igen, har du lige været igennem en graviditet og en fødsel, og det er en fysisk præstation i sig selv. På det følelsesmæssige plan er du også påvirket af rigtig mange ting plus en kæreste, som bliver far for første gang, med alt hvad det indebærer for ham og jer. Hormoner som også får følelser i gang, du måske ikke synes, du selv er herre over. Det kan være glade men også sorgfyldte følelser, der kommer til dig. 

De børn, du er mor til i forvejen, vil du helt sikkert også gerne have plads til. De har brug for, at du er nærværende i dit forhold til dem.

I en sammenbragt familie kan der være brug for:

  • Ro til at være sammen bare med hinanden og den nyfødte.
  • Plads til de børn I har i forvejen, så de føler sig som væsentlige i jeres nye familie.
  • Omtanke med hensyn til resten af jeres udvidede familie - børnenes mor/far og anden familie.
  • Er der mange konflikter, så er det bedre at dæmpe dem frem for at køre dem op.
  • Store konflikter i familien, som forstyrrer jeres følelsesmæssige forhold i jeres nye familie, de kan måske kræve professionel hjælp.

I kan spørge den praktiserende læge eller sundhedsplejersken om, hvilke muligheder, de kender.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Kilde:

Men de taler stadig sammen... Helle Rabøl Hansen. Børnerådet 2000.

 

 
Læs mere om
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk