Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Når din forelskelse ikke omfatter stedbørn

Selv om du elsker din kæreste, så kommer kærligheden ikke automatisk til det barn, der følger med. Men bare rolig. Gennem åbenhed og respekt for hinanden kan I sammen skabe en relation, der først og fremmest bygger på venskab.

Stedbørn, papbørn eller bonusbørn. Kært barn har mange navne, men i nogle tilfælde kan kærligheden til din kærestes børn være svær at finde. Når du er forelsket, forestiller du dig måske, at kærligheden ikke har nogen grænser. Du tror, at du vil elske alt, der har med kæresten at gøre. Det kan derfor komme som et chok, når du møder kærestens barn og ikke oplever de samme varme følelser.

Når du beslutter dig til at flytte sammen med din kæreste, så er det ikke noget barnet har besluttet. Det er dig og din kærestes ønske og jeres behov. De fleste børn vil sig nej tak til en stedforældre. Måske har du også selv børn i forvejen, og de har sikkert heller ikke noget ønske om, at I bliver en stor ny familie.

Barnets risiko

Forsøg at sætte dig ind i, hvordan barnet oplever situationen. Børn er meget loyale over for deres biologiske forældre. De kan føle, at de svigter den forældre, som de ikke bor sammen med. De kan blive skamfulde over at kunne lide den ny forælder. De kan være bange for, at de vil glemme deres anden mor eller far, eller at de selv vil blive glemt af ham eller hende. Børnene kan også være bange for, om deres far eller mor bliver så optaget af kæresten og hans eller hendes børn, at det går ud over opmærksomheden over for dem. Måske er børnene også bekymret for, at du vil blande dig i opdragelsen på en forkert måde.

Der kan altså være mange årsager til, at barnet vender ryggen til dig. Det er ikke altid barnet selv er klar over, hvad der er på spil. Det behøver ikke handle om, at du gør noget forkert, eller at han eller hun ikke kan lide dig.

Tal om det

Der er dog ingen grund til at fortvivle. Du kan selv gøre noget for at gøre livet lidt lettere for jer alle sammen. Forvent ikke, at din kærestes børn kommer til at elske dig, eller at du kommer til at elske dem. Du skal ikke være deres nye far eller mor, men du kan blive en god ven eller kammerat. En god ven skælder ikke ud eller bestemmer. En god ven lytter, taler høfligt og spørger interesseret.

Det er børnenes far eller mor, der skal opdrage børnene. Hvis du er utilfreds med det, du oplever, så tal med din kæreste om det, når børnene ikke er der. Fortæl, hvordan du har det, og hvad der er vigtigt for dig, og lyt så til hvordan din kæreste oplever og har det med situationen. Sådan en samtale kan så efterfølgende danne fundamentet for, at I laver nogle aftaler om, hvordan I skal forholde jer, når børnene er der.

Børnene skal være med

Inddrag børnene i de aftaler, som I indgår. Lyt til dem og hør, hvad der er vigtigt for dem. Aftaler, som børnene selv er med til at indgå, holder længere. Da børn udvikler sig hurtigt, er det bedst at lave aftaler, der kun gælder i en kortere periode. At vaske op en enkelt uge er til at overse, mens en hel måneds opvask kan virke uoverskuelig for et barn. Vær sammen og lyt til alle, mens de andre tier stille. Stil uddybende spørgsmål og bed til sidst om forslag til gode løsninger. Jo flere des bedre, så er der noget at plukke af. Selv små børn kan være med til at træffe gode beslutninger om, hvad de gerne vil. Hvis I formår at snakke sammen i stedet for at skælde hinanden ud, vil det være med til at danne et godt og holdbart fundament for jeres nye familie.

Fakta:

• Forvent ikke, at du kan elske din kærestes barn
• Forvent ikke, at din kærestes barn kan elske dig
• Tal om jeres ønsker, inden I flytter sammen
• Tal med børnene om, hvad de ønsker
• Lav aftaler, som alle kan leve med

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

 

Læs mere om Marion Thorning, Sundhedsplejerske og Master i konfliktmægling. Du kan stille Marion et spørgsmål, hvis du er medlem af sundhedsplejersken.dk. Det er gratis.


 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk