Tema om Familie
Tema om Familie
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Bedsteforældre på banen

Børn og bedsteforældre har stor glæde af hinanden. Det kan I som nybagte forældre også have til jeres forældre. Læs om, hvordan I kan give forholdet en chance, også selv om det ind imellem kan være svært

Når I får et barn, vil I sikkert opleve, at jeres familiefølelse bliver vakt. Det kan også være, at den bliver styrket, hvis I plejer at have jævnlig kontakt med familien. At stifte familie betyder, at det bliver vigtigt, at man har nogle mennesker omkring sig. Og det er ikke ligegyldigt, hvem det er.

Vigtige vidner

Det skal nemlig helst være nogle, som elsker barnet lige så højt, som I gør. Det skal være nogle, der følger interesseret med i jeres liv. Det skal være nogle der bekymrer sig, hvis der er vanskeligheder eller problemer. Det skal være nogle, der kan hjælpe med at passe barnet og give jer en hånd med til det praktiske. Og måske det allervigtigste, så skal det være nogle, der er vidner til jeres liv og jeres barns udvikling.

 

                           Bedstemor læser for barnebarn  

Dejligt når mormor læser...

 

Sådanne personer er bedsteforældrene. Hvis I er heldige. For så vil I have nogle at glæde jer sammen med over jeres barn. Hvis ikke I har bedsteforældre til barnet eller de ikke har lyst, tid eller mulighed for at være med i jeres liv, kan det være et stort savn.

Man bliver hudløs

Når I bliver forældre, vil I være meget opmærksomme på og sårbare over for de reaktioner, som jeres forældrene har. Måske bliver de ikke glade, når I fortæller om graviditeten eller måske er de negative ”Skulle du ikke have ventet, til du var færdig med din uddannelse”? Eller ”Jamen, I arbejder da alt for meget. Har I tid til et barn”?

  • Bedsteforældre er værdifulde for både jer og jeres barn
  • Hold kontakten også når det er svært, for den er svær at genoptage, når den først er ophørt
  • Find ud af, hvad I gerne vil have de gør eller siger
  • Sig hvad I ønsker de gør eller siger frem for hvad de gør forkert
  • Fortæl jeres forældre at I forstår deres følelser og situation

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Hvorfor?

Reaktionerne kan handle om jer og jeres forhold. Men de kan også handle om bedsteforældrenes egen situation. Måske er de selv i fuldt sving med arbejdet, så de ikke føler, at der også kan være tid til børnebørn. De kan være pensionerede og optaget af rejser, kurser og masser af aktiviteter, så de har travlt. De føler måske, at de er alt for unge til at være bedsteforældre. Og det har betydning for, hvordan de tager imod jeres glædelige begivenhed.

Hold dialogen åben

I den situation kan jeres forældre let komme til at sige eller gør noget, som I bliver kede af eller vrede over. En af de vigtigste ting i en konflikt er, at man ikke afbryder kontakten. Fordi den er vældig svær at få igen. Man skal måske sige undskyld, og det er som regel ikke let. Og man syns altid, at det er den anden part, der skal ringe op. Man venter på hinanden, og det kan man gøre i meget lang tid. Så lang tid at det kan føles umuligt.

Sig hvad du gerne vil

Fortæl jeres forældre, hvad I gerne vil ”Det betyder meget for os, at I glæder jeg over at få et barnebarn”. Lad være med at sige noget om dem ”I er altid så…”, for det er et angreb og vil sikkert blive mødt med et modangreb eller et forsvar. Og det forværrer situationen.


Hvis I har lidt overskud, så anerkend deres reaktion ”Det må være overraskende for jer lidt pludselig at skulle være bedsteforældre”. Så får I en dialog med dem, og det er med til at lægge en god bund for det fremtidige samvær om jeres barn og deres barnebarn.

Kilder:

Marion Thorning: Lær at løse konflikter. Frydenlund Forlag, 2001.

Marion Thorning, Mormor - din datter er blevet mor, Frydenlund 2009.

 
Læs mere om
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk