Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Vuggedød - du kommer langt med få enkle råd!

Det er FAKTA, at sovestilling (baby sover på ryggen) og det, at forældre undgår rygning (mange spædbørn er anno 2012 i røgfrie omgivelser), har betydet, at antallet af børn, der dør af vuggedød, er faldet drastisk. Vi giver dig ideer til, hvad du kan gøre, - samt Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om barnets sovested.

Et sikkert sted at sove - barnets egen seng

Det har vist sig, at det sikreste sted et spædbarn kan sove, er i sin egen seng i samme rum som forældrene. Barnet skal ikke have hovedpude, for det skal kunne bevæge hovedet, når det sover. Andre hjælpemidler skal du heller ikke binde an med, uanset om fabrikanterne forsikrer dig om, at det netop er velegnet til dit spædbarn. Du skal også undgå tæpper, legetøj og andet, som barnet kan komme til at "vikle sig ind i", mens det sover. Det er godt, hvis du lægger spædbarnet til rette i sin egen seng, så det placeres afstand fra hovedgærdet, trukket ned mod fodenden af sengen.

 

Barn i egen seng

Baby sover i sin egen seng*  

Hvis I gerne vil sove sammen med barnet

Hvis I gerne vil sove sammen med jeres barn, så anbefales det af myndighederne, at barnet lægges mellem sin egen seng og den ene af jer. Barnet skal ligge under sin egen dyne, så det ikke bliver for varmt under den voksnes dyne, fx hvis det ligger imellem jer.
 

Baby sover i forældres seng

Baby sover i forældrenes seng*

 

Det er væsentligt, at jeres barn ikke kan falde ned mellem babysengen og jeres seng, og at barnets ikke er for varm.

I kan få sundhedsplejersken til at give jer råd

Første gang sundhedsplejersken kommer på besøg hos jer, vil hun sikkert drøfte med jer, hvordan jeres barn skal sove. Hun vil sikkert også gerne se barnets sovested, så I kan se nærmere på de praktiske detaljer omkring søvn og sovested.

BAGGRUND

Fra 120 børn der døde af vuggedød om året for ca. 10 år siden til under 15 børn i dag 

Historien om vuggedød er både interessant og lærerig. I slutningen af forrige århundrede testede man mange forskellige antagelser af for at forklare, hvorfor stadig flere spædbørn døde af uforklarlige årsager. Der blev forsket i alt fra månens faser til kost (amning eller flaske), og det var frygteligt for de mange forældre overalt i verden, der mistede et spædbarn.

 

Computerteknologi - at man kunne analysere store datamaterialer - blev en del af hjælperedskaberne hen mod noget, der kunne hjælpe. For heldigvis har vuggedød aldrig været "almindelig" (omkring 120 børn om året af ca. 65.000 nyfødte i Danmark i 1990' erne), så der skulle undersøgelser fra flere lande til, før man kunne kunne finde forklaringer, der battede noget. Forskere i Holland og New Zealand kom i 1990-erne - ved hjælp af videnskabelige undersøgelser af meget store datamængder fra mange børn - frem til, at varmeudvikling så ud til at være et væsentligt element i baggrunden for dødsfaldene. For når børn ligger på maven og sover, så har de ansigtet ned mod underlaget. Det betyder, at de ikke kan komme af med deres overskudsvarme, og deres kropstemperatur stiger. Denne mekanisme er sandsynligvis noget af forklaringen på, at børnene dør uden forvarsel - den såkaldte vuggedød. 

Fra mavelejring til at ligge på ryggen, når barnet sover

Næste skridt var eksperimenter, hvor børn sov på ryggen/siden frem for på maven (fx i Holland og New Zealand). Resultaterne var overraskende. Antallet af børn, der døde af vuggedød, faldt. Sundhedsmyndighederne i vores del af verden fx England, Holland, Norge, Sverige og Danmark ændrede deres anbefalinger til forældre (se box), og det faldt yderligere, når børnene blev lagt til at sove på ryggen i stedet for på siden. Tobaksrygning viste sig også at have betydning, så med tilføjelse om, at forældre tilrådes at holde babyer og tobaksrøg adskilt, blev faldet i de efterfølgende år endnu større. Antallet af børn, der dør af vuggedød i Danmark, er nu faldet til mellem 4 og 13 børn om året her efter år 2000. Og Sundhedsstyrelsen mener nu - i 2012 -, at antallet kan komme endnu længere ned, hvis ovennævnte råd om et sikkert sovested, de følges. 

Tre enkle råd:

  1. Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen
  2. Undgå rygning
  3. Undgå at barnet får det for varmt, når det sover

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev. 

Sove på ryggen og lege på maven

Når jeres barn er vågent og aktivt, er det derimod væsentligt, at det ligger meget på maven. Det er noget, som I gør klogt i at vænne jeres barn til lige fra begyndelsen. I kan fx gøre det til en vane lige at give jeres baby en tur på maven og lege lidt her, hver gang I skifter bleen. På den måde bliver jeres barn sikkert glad for at være på maven, bruge hænderne til at holde sig oppe med og efterhånden også skubbe sig op fra underlaget. Alle disse bevægelser træner rygmusklerne, hovedbalancen, nakkemusklerne og koordinationsevnen.

Andre ting, som I skal være opmærksom på

At barnet bliver for varmt kan også ske, hvis det har "varme" forældre. Er du eller din kæreste overvægtig, skal den der er overvægtig være forsigtig med at sove tæt på barnet. For så kan du/din kæreste være både varm og tung.

 

Det samme gør sig gældende, hvis du eller din kæreste er påvirket af alkohol eller beroligende medicin. I den situation rådes I til at lade barnet sove i sin egen seng.

 

Søskende og også husdyr såsom hunde og katte skal også holdes væk fra barnets sovested, for de kan også bidrage med for meget varme, hvis de sover sammen med barnet. 

 

Kilde:

Forebyg vuggedød - og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Sundhedsstyrelsen 2012.

* Illustration: Keld Petersen - gengivet med tilladelse fra Sundhedsstyrelsen.

 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk