Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Sov mit barn - Kan Kalle Kanin eller Ellen Elefant hjælpe?

Kan historiefortælling og selvsuggestion hjælpe, hvis du har et barn som har svært ved at falde isøvn eller gå på tollettet?

Måske er det værd at prøve?

 

Kaninen der gerne ville sove handler om Kalle – en lille kanin  –  der skal sove. Bogen er skrevet af adfærdsforskeren Carl-Johan Forssén Ehrlin, og hans mål er, at børnene, som hører historien, de falder i søvn under vejs. Nu har han skrevet en efterfølger, der også er kommet på dansk. Om Ellen - en sød lille elefant, der så gerne vil sove...

 

Den der læser højt får anvisninger på, hvordan der skal læses. For det er ikke helt ligegyldigt. Der er betoninger omkring særlige ord, der skal gabes og læses på en bestemt måde. For bogen bygger – ud over historien der handler om at falde i søvn  –  også på en slags selvsuggestion.

 

Én af tankegangene bag bogen er, at få lagt det at falde i søvn og at sove, uden for barnet og forældrene selv. Når du hjælper barnet til at falde i søvn eller holde op med at bruge ble, kan det let komme til at handle om, at dit barn skal gøre, som far og mor siger. Og selve sagens kerne kan blive tabt i den konfliktfyldte zone mellem dig og dit barn.


 

Meget ofte er det ikke fordi dit barn vil lade være med at sove, eller at det ikke vil på WC, men at det simpelthen ikke helt er klar over, hvordan det kommer derhen, så det falder i søvn eller slipper bleen. Her hjælper historien ved at vise vejen, samtidig med at konflikterne mellem forældre og barn opløses, fordi opmærksomheden samles om noget fælles - det der sker i historien.

Barnets udvikling skal være med

Barnet skal også være parat. Børn udvikler sig ofte i et rivende tempo, men af og til kan du opleve, at det trods alt ikke går helt så hurtigt, som du måske synes, at det skal. Du har muligvis et ønske om, at dit barn snarest får lært en given adfærd, men det lader vente på sig. Det kan være alt fra at sove, til at smide bleen og begive sig ind i ble-fri zone.

 

Sødpige kan få historie

 

Vil du lære dit barn noget nyt, så handler det i høj grad, om dit barn er parat til at lære "det nye", og om det er modent med hjerne og hjerte til at tage det næste skridt i sin udvikling. Du kan ofte hjælpe dit barn på vej og det kan gøres på flere måder. En af disse måder er, at I benytter jer af metoden, historiefortælling.

Du kan selv lave en fortælling

Det er ikke alle ting, som du kan finde i bogform og læse om for dit barn. Så hvis du savner noget kan du selv gå i gang. Den historie du skal fortælle handler om det nye, dit barn skal lære. Ønsker du fx, at dit barn skal stoppe med at bruge bleen (og dit barn selvfølgelig har en alder, hvor man kan forvente, at det er modent nok til denne udvikling, og det har vist tegn på, at nærme sig ”blefri zone”) så er det det, historien skal handle om. Og her kan dit barn selvfølgelig indgå i historien, og den ønskede handling skal beskrives som om, at det helt selvfølgelig er den, dit barn har.

 

Er dit barn ved at holde op med at bruge ble, handler historien om dit barn, der går på toilettet og at det er en succes. Der er ikke noget, der negativt beskriver uheld eller lignende. Hensigten er at motivere dit barn med alt det positive, som den ønskede adfærd vil bringe med sig.

Tegninger og fotos

Den gode historie laves med en lille enkel tekst og nogle billeder, enten tegninger, udklip fra blade eller fotografier af barnet selv. Historien handler så om dit barn og at det er begyndt at bruge toilet eller potte,  ganske enkelt og ikke moraliserende på nogen måde. Der må gerne indgå ideer til, hvordan dit barn kan opnå den ønskede handling og alt det positive, det vil medføre.

 

God fornøjelse med det!

 

Eksempler på børnebøger, der bruger historiefortælling

Elefanten der så gerne ville sove. Carl-Johan Forssén Ehrlin (Sverige). Forlaget Alvilda september 2016.
Kaninen der så gerne ville sove, af Carl-Johan Forssén Ehrlin (Sverige). Udgivet på forlaget Alvilda oktober 2015.
Hr. Pølle – om hvordan Oscar lærte at gå på toilettet. Birgitte Meldgaard Larsen og Claus Riis. Udgivet på forlaget Pressto i marts 2015.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk