Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Småbørn i frostvejr

Sne er dejligt. Klingende frost og udeleg med kælk, snehuler og sneboldkamp er bare det mest fantastiske, børn kan opleve. Men hvad med påklædningen?

Omtanke og lag på lag.

Hvad skal dit barn lave, når det kommer ud? Forventer du masser af bevægelse og tumlen i sneen, så skal barnet ikke have alt for meget tøj på. Eller skal I på en tur, hvor den mindste blandt andet skal sidde i klapvognen, så er lidt mere påklædning eller en varm dyne/tæppe en god ide. Hvordan vejret arter sig, betyder selvfølgelig også noget. Er det -15 grader, meget vind (se også chill-faktor) og snefald, så er det én ting. Hvis det er lige under frysepunktet, vindstille og høj sol, så er det en anden sag. 

Vi begynder med undertøjet

Allerinderst skal et barn være varmt og tørt. I stærk kulde bliver et barn let svedigt med mange lag tøj på. Uldent undertøj er godt i den situation, fordi det både holder på varmen, isolerer og opsuger sved. Uldent undertøj findes i tynde kvaliteter, som ikke kradser (de allerfleste børn vil være tilfredse). Du kan evt. bruge en kvalitet der er en blanding af uld og silke.

 

En bluse af flece er en god ide som næste lag - eller en bomuldsbluse, som ikke må blive våd! For så isolerer den ikke for kulde. Det passer til den indetemperatur, som vi normalt færdes i. Hvis det er meget koldt udenfor, er en ulden trøje udenpå som næste lag en god ide.. 

Det yderste lag

En heldragt eller en todelt flyverdragt er god som det alleryderste lag. Den skal være både vind- og vandtæt. En heldragt er dejlig, fordi den ikke skiller på midten. Ulempen er, at det kan kræve lidt træning at komme ind og ud af den. Hvis I tænker på en todelt model, så er det godt, hvis bukserne har solide skulderstropper. For så undgår barnet at skille på midten, hvor der nemt kan opstå en kold zone. Hvis det yderste lag ikke er buldrende varmt, så giver det mere fleksibilitet. For man kan så regulere temperaturen med det ekstra uldne lag, barnet har som næste lag under overtøjet.

Påklædning af småbørn i kulden:

  • Lag på lag er et godt princip, det gør påklædningen fleksibel.
  • Uld inderst til at holde barnet varmt og opsuge sveden.
  • Mellemlag evt. flece eller andet materiale, som isolerer.
  • Ekstra lag uld hvis det er meget koldt.
  • Overtøjet yderst skal være vind- og vandtæt.
  • Varm på hoved, hals, hænder og fødder.
  • Beskyttelse af huden mod udtørring og kulde.

Det er skønt at lege i sneen. Det er godt at voksne er tæt på, hvis det bliver lidt voldsomt med legen, eller hvis vejret skifter.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

INGEN snore i hætter og jakker

Lad være med at have snore omkring halsen eller i jakken. I en rigtig uheldig situation kan de i værste tilfælde komme omkring barnets hals, og det kan medføre kvælning. Brug i stedet andre løsninger på lukkemekanismer.  

Hoved, hals, hænder og fødder

En hue af elefantmodel er god, fordi den varmer både hoved og hals samtidig med, at den sidder godt fast. En hue og en halsedisse har samme funktion. Men ørerne og halsen er udsatte for kulde, og her skal du sørge for, at dit barn er varmt nok. Et bomuldstørklæde kan være nok forår og efterår, men der må andre materialer til, når det er rigtig koldt. Her er uld det, der varmer og holder dit barn varmt.

 

Hænderne skal også være varme med vind- og vandtætte vanter. Du skal samtidig tage hensyn til, at barnet også skal kunne bevæge hænderne så meget som muligt.

 

Fødderne skal inderst have strømper, måske også i to lag med svedabsorberende og isolerende lag inderst og uld udenpå. Det afhænger selvfølgelig af fodtøjet, hvor meget der er nødvendigt. Sko eller støvler skal være så varme, at fødderne holder en passende temperatur ved hjælp af strømper og fodtøj. Fodtøjet skal også kunne modstå sjap og sne. Benvarmere kan give ekstra beskyttelse, hvis dit barn ikke har flyverdragt på. 

Huden

Når det er frostvejr, afgiver huden fugtighed til omgivelserne, fordi frostluft har en meget lav luftfugtighed. Det virker udtørrende på huden. Samtidig er kulde hård ved huden. Det kræver ekstra beskyttelse, hvis du vil undgå, dit barn får ru hud og røde frostsprængte kinder. Vandfri creme kan smøres på, umiddelbart før dit barn skal ud. Det er også godt at smøre læberne, der let kan blive sprukne, hvis de ikke er beskyttede.

 

Hvis du ikke lige har noget vandfrit at smøre på, kan almindelig creme godt bruges. Men så skal du smøre dit barn ind allersenest 15 minutter inden, det skal ud i kulden. Såkan huden nå at opsuge vandet i cremen. Man kalder ofte vandfri creme for fedtcreme. Myndighederne anbefaler dig i øvrigt at bruge produkter mærket med Svanen eller Blomsten, så du ved at der ikke er sundhedsskadelige stoffer i.

 

Kilde:
Sunde Børn. Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning 2017.

 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk