Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Små børns seksualitet

Små børn er også seksuelle væsner, men deres seksualitet er af en helt anden karakter end den voksne, og vi kommer nemt til at misforstå børnene, hvis vi ser deres seksualitet gennem vores voksne briller

Små børn er også seksuelle væsner, men deres seksualitet er af en helt anden karakter end den voksne, og vi kommer nemt til at misforstå børnene, hvis vi ser deres seksualitet gennem vores voksne briller.
Små børn er nysgerrige – meget nysgerrige! Deres primære mål i livet er at tilfredsstille deres egne behov, og ”blufærdighed” er ikke et begreb, der er blevet introduceret i deres liv endnu. ALT er interessant: fugle, orme, tissemænd, jordbær, sne, bryster og legoklodser, og ALT skal udforskes: huler, træer, tissekoner, vandpytter, numsehuller, hundelorte, grød og kønsbehåring. Det er alt sammen en del af den store, fantastiske verden, de er blevet født ind i, og som de kaster sig over med stor og sund appetit.

Sanselige børn

Små børn er nydelsesfulde væsner. De elsker at sutte på mors bryst eller mærke den lune mælk fra flasken flyde ind i munden og ned gennem svælget. Sunde børn elsker at blive kysset, berørt, få massage, blive aet og kildet – overalt på kroppen! Det føles godt det hele … og så er der alligevel nogle steder, hvor det kildrer lidt mere end andre.

 

Selv helt små børn kan stimulere sig selv ved at pille ved deres kønsorganer. Nogle børn kan endda fra omkring 3-års alderen pille sig frem til noget, der minder om en orgasme, men for dem er der ikke tale om noget seksuelt i den voksne betydning af ordet. Der er blot tale om nydelse. Seksualitet forstået som noget, der forgår mellem to mennesker, oftest af hver sit køn, er først noget, børn bliver bevidste om i 5-6-års alderen, og som for alvor får betydning for dem i præ-puberteten og puberteten.

Børns ”seksualitet”

Måske er det i virkeligheden fejlagtigt at kalde små børns seksualitet for ”seksualitet”. Ordet sex kommer af det latinske ord sexus, som betyder ”køn” – forstået som hankøn eller hunkøn, og børns seksualitet er jo netop ikke bundet op på køn, men på en meget mere generel, åben og nysgerrig lyst. En anden forskel på den voksne betydning af ordet og børns seksualitet er, at børns seksualitet altid er rettet mod dem selv, ikke mod en anden person, som den voksnes seksualitet oftest er.

Doktor- og numselege

Når børn leger doktor- eller numse-lege, er der altså i langt de fleste tilfælde tale om almindelig barnlig nysgerrighed. Der er noget interessant her, som skal udforskes!

Hvis lille Ida kommer hjem fra børnehave og fortæller, at hun har undersøgt Adams tissemand, er der altså ingen grund til bekymring. Det er en hel normal del af hendes udvikling. Men man kan selvfølgelig som forælder blive usikker på, hvad der er normalt, og hvad der er bekymrende.

JanusCentret, som arbejder med børn og unge med seksuelt grænseoverskridende adfærd, definerer på deres hjemmeside (www.januscentret.dk), hvad de anser for helt almindelig seksuel adfærd for børn.

 

 

Almindelig seksuel adfærd for
Børn 2-5 år


• Leger seksuelle lege (fx doktorlege) med jævnaldrende børn. Legene er præget af ligeværdighed, jævnbyrdighed, gensidighed og nysgerrighed.
• Interessen i seksuelle lege er afbalanceret i forhold til andre aktiviteter.
• Siger frække ord.
• Tager på familiemedlemmers kønsdele og bryster.
• Undersøger sig selv.
• Udforsker forskellene mellem drenge og piger.
• Spørger om køn og forplantning.
• Stimulerer sig selv ved at røre kønsorganer eller gnide dem mod noget.
• Viser sig frem.
• Kan have erektion.

 

Børn 6-10 år
• Leger seksuelle lege med jævnaldrende børn. Legene er præget af ligeværdighed, jævnbyrdighed, gensidighed og nysgerrighed.
• Interessen i seksuelle lege er afbalanceret i forhold til andre aktiviteter.
• Siger frække ord.
• Spørger om kønsdele, bryster, samleje og om hvordan børn bliver til.
• Onanerer skjult for de voksne.
• Klæder sig ud som det modsatte køn.
• Vil ikke ha’ at nogen ser på ved toiletbesøg eller når der skiftes tøj.
• Blotter sig i leg for at være ’sej’.

Kilde: januscentret.dk

  

Kilder:
Anna Louise Stevnhøj, "Må vi lege doktor?" (FADL’s Forlag, 2014)
Interview med psykolog Katrine Zeuten på www.centerforboerneliv.dk
www.annalouisestevnhoj.dk
www.januscentret.dk

 

 

 
Læs mere om
 
 
SMS
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk