Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Påklædning når årstiderne skifter - hvad gør jeg?

Årstiderne skifter og med dem vejret. Især temperaturskift kan måske volde dig bryderier - for hvor meget tøj skal dit barn have på eller af? Få ideer til hvordan du gør i sundhedsplejersken.dk's guide.

Små børn og temperaturregulering

Små børn op til 3-4 år er meget afhængige af påklædningen, når deres kropstemperatur reguleres. Og dit lille barn kan heller ikke selv registrere, som vi voksne og større børn kan, om det nu er for koldt eller for varmt. Og et lille barn kan jo heller ikke sige "Jeg er for varm, jeg sveder, jeg vil have blusen af," eller "Det er bare koldt, jeg fryser - Giv mig et tæppe på i barnevognen".

Du er dit barns termostat!

Det er dig, der styrer om dit barn har en passende temperatur. Og det kræver især lidt omtanke, når årstiderne skifter. Fx i november når det begynder at bliver koldere og måske frostvejr og blæst. To ting der forstærker kulde og afkøling (blæst forstærker kulde, den såkaldte chill-faktor).

 

Eller om foråret i april og maj, ja, nogle gange endnu tidligere - når forårssolen varmer godt, og det nærmest er sommervejr med temperaturer over 20 grader det ene øjeblik og kort tid efter skifter til regn og 9 grader. Og måske skal du tænke på, om dit lidt større barn over 1 år bør have sommerhat og måske solcreme på, for at blive beskyttet mod den skarpe forårssol.

 

Baby med strikket hue

Baby sover godt, når temperaturen er tilpas

Uld inderst inde!

Måske forbinder du uld med noget kedeligt kradsende tøj, som du havde på om vinteren, dengang du var barn. Der er sket megen produktudvikling med hensyn til uld i de senere år. Der findes kvalitetsprodukter af tynde uldtråde i god kvalitet, som langt de fleste børn med fornøjelse vil have på inderst inde. Der findes også blandinger af uld og silke, som giver yderligere blødhed og isolation. Det er netop en af uldens fordele. Den kan opsuge megen fugt (sved) så huden ikke er fugtig, uden at uldens isolerende evne forsvinder (det er denne isolation der får barnet til at bevare sin varme hud). Uld inderst inde betyder altså, at dit barn holdes varm og tør på huden. Vælger du en tynd uldkvalitet, så bliver dit barn heller ikke for varmt. Det betyder faktisk, at det kan have samme tynde uldundertøj på sommer som vinter.

 

Til sommerbrug - eller hvis man synes at uld inderst inde er for meget af den ene eller den anden grund - så findes der blandingsstoffer, hvor kvaliteten er uld og bomuld. 

Sådan han du sørge for, at dit barn har en god temperatur

  • Du skal have opmærksomhed rettet mod vejr og vind - samt dit barn
  • Aktivitet hos dit barn får temperaturen til at stige, inaktivitet giver lavere temperatur
  • Lag på lag giver gode muligheder for, at du kan regulere ved at tage et lag af eller give et lag til på
  • Varme og tørre hænder og fødder er vigtigt for dit barn, det stabiliserer temperaturen
  • Dit barn kan først selv mærke om det er for koldt/varmt når det er 3-4 år
  • Tynd uld inderst inde giver en god basistemperatur

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Lag på lag

Uden på undertøjet kan du give dit barn bomuldstøj. Det kan vaskes ved højere temperatur (fx 60 grader), for det er jo det tøj, som dit barn snavser til, når det kravler rundt, eller hvis det leger med andre børn. 

Koldt vejr eller kolde omgivelser

Uden på uldundertøj og bomuldsbluse kan du give dit barn et lag uld til, hvis det er køligt, hvor dit barn opholder sig. Og skal dit barn udenfor for at lege eller ud at sove i barnevognen, må du lige tage bestik af, om det skal være sovepose (i barnevogn) eller overtøj (flyverdragt, hvis det er rigtig vinter, eller jakke/ regntøj, hvis det er forår eller efterår).

Opmærksomhed på dit barns temperatur

Det er en god vane, at du ser efter, om dit barn har en passende temperatur. Du kan gøre dig det til en vane lige at komme ind under tøjet fx i nakkeregionen (ned ad ryggen) for lige at tjekke. Dit barn skal være varmt og tørt, når du mærker. Men ikke gloende (så er det for varmt) og ikke kølig (det er for koldt). Så kan du give noget varmere på (erstatte et lag med noget varmere eller give et lag tøj til på) eller fjerne et af de lag, som dit barn har på.

Du kan være forberedt på, at temperaturen skifter

Det er en god ide at have lidt ekstra tøj med - hverken en hel eller halv garderobe - men fx en ekstra trøje, vanter, hue (hvis du har undladt at give dit barn det på). Og din opmærksomhed skal også være på, så du er parat til at tage noget tøj af dit barn, hvis det virker varmt.

 

Kilde:

Sunde børn. Sundhedsstyrelsen og Kommiten for Sundhedsoplysning 2017. 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk