Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Onani i børnehavealderen

Det er en del af dit barns normale udvikling, at hun på et tidspunkt i børnehavealderen har en periode, hvor hun har fokus på kønsorganerne og de undersøges og udforskes.

Det er en helt naturlig del af dit barns udvikling og derfor er doktorlege populære i børnehaven, i en periode. Det er en leg, som både drenge og piger deltager aktivt i. Legen bruges til at dit barn både udforsker sin egen og andres kroppe. For børnehavebarnet drejer nysgerrigheden sig om udseendet, hvordan organerne virker, osv. Det er en meget objektiv nysgerrighed børnene har, og denne nysgerrighed har intet til fælles med den voksnes seksuelle nysgerrighed.

 

Der er forskel på mig og de andre
Det er i den samme alder, at dit barn bliver opmærksomt på, at der er forskel på, hvordan drenge og piger ser ud. Dit barn vil undersøge sin egen tissemand/tissekone og er nysgerrigt interesseret i, hvordan de andres ser ud og fungerer.

 

Det giver velvære
Når dit barn klør sig i skridtet, så oplever hun, at hun kan stimulere sig selv til velvære. Måske har du oplevet, at dit barn sidder og rokker frem og tilbage henover sofaens armlæn, eller ligger på gulvet med bamsen mellem benene, alt imens hun laver samlejelignende bevægelser. Hun kan få et lidt fjernt og indadvendt udtryk i ansigtet og måske bliver hun helt svedig af anstrengelserne, med røde blussende kinder. Det skønnes, at 5 til 10 % af børn i børnehavealderen kan stimulere sig selv til orgasme. 

Børns seksuelle udvikling

 

Børn er nysgerrige og undersøger kroppen, også kønsorganerne.

Det er ofte i 4 - 5 års alderen, interessen er størst.

Børn i den alder forstår enkle regler - fx at eksperimenter med kønsorganerne ikke passer sammen med middagsmaden.

 

 

Snak med dit barn
Som forældre er du måske i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til denne akt. Dit barn har ikke en medfødt fornemmelse for, at man ikke stimulerer sig selv i fuld offentlighed, så det må du snakke med hende om. Du må fortælle hende, at det er helt ok, - at det er dejligt at røre ved sin egen krop men, - at det er noget vi alle gør, når vi er alene og uden at andre ser på det.

 

Tjek dit barn for svamp i skridtet
Som nævnt er det naturligt, at dit barn klør sig i skridtet, men oplever du, at dit barn konstant klør sig ved kønsdelene, så tjek lige at hun ikke har udslæt. Har hun udslæt, så kan det klø så meget, at hun bare må klø igen.


Voldsom kløe i skridtet kan nemlig skyldes en svampeinfektion. Har hun det, så vil huden være rød og kraftigt irriteret. Og så skal hun behandles med et svampemiddel. Din læge kan hjælpe dig med, at afgøre om det er svamp og kan samtidig give den rette behandling.

 

Det er en periode
Udvikling foregår i perioder og sådan er det også med den seksuelle udvikling i denne alder. Det er i en periode, at dit barn meget aktivt undersøger og udforsker sin krop, og så går det lidt i ”glemmebogen” igen. Dit barn bevæger sig videre i sin udvikling og andre opdagelser og erfaringer kommer til at fylde i dit barns liv. Først når hun nærmer sig puberteten, bliver hun igen mere seksuelt aktiv.

 

Kilde:

Stein Erik Ulvlund: Forstå dit barn 0 - 8 år. Politikens Forlag 2009.

 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk