Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Mums - masser af dejlige bakterier!

For bare 10 år siden var små børn og bakterier noget, man helst skulle holde strengt adskilt. Nu skal små børn, om ikke boltre sig i bakterier, så i hvert fald gerne udsættes for rigtig mange (af den gode slags) i deres første leveår.
Det starter for de fleste børns vedkommende i det øjeblik, de stikker hovedet frem mellem mors ben. Mums – masser af dejlige bakterier fra mors skede og endetarm. Immunforsvaret går straks i gang med at ruste sig med og mod livet uden for livmoderen.

 

Det er videnskabeligt bevist at det nyfødte barns immunforsvar har godt af de bakterier, det bliver udsat for ved en vaginal fødsel. Det samme gælder amning. Modermælk indeholder også bakterier, som er sunde for udviklingen af det lille barns immunsystem og beskytter det mod infektioner. Det har alt sammen noget at gøre med de millionvis af bakterier, der lever i vores alle sammens mave-tarm-system, og som der er blevet forsket heftigt i gennem de seneste 10 år.

Hunde og søskende nedsætter risiko for eksem

Det med amningen er noget, vi har hørt før, men nogle af de mere mærkværdige fund, forskningen har bragt os er, at en hund i hjemmet hos nyfødte børn nedsætter risikoen for at udvikle eksem senere i livet … og det samme gør søskende.

 
Men det er ikke blot eksem, tarmbakterierne har vist sig at have indflydelse på. Mange forskere peger på, at de sidste årtiers kraftige stigning i fødevareallergi, astma og diabetes meget vel kan have noget med vores tarmbakterier at gøre … og måske er grunden, siger forskerne, at små børn i den vestlige verden faktisk lever alt for rent.
 

Vi ved ikke præcis, hvor mange danskere, der lider af fødevareallergi, men det skønnes, at omkring 5-8 % af små børn og 2-4 % af den voksne befolkning i den vestlige verden lider af fødevareallergi.

 

Kilde ”Miljø og Sundhed”, dec. 2017.

Lad støvsugeren blive i skabet

”Hygiejnehypotesen” kalder videnskabsfolk tanken om, at vi simpelthen lever for hygiejnisk. Vi gør for meget rent, vasker for meget hænder og spiser for lidt skidt. Der er for få bakterier i vores hjemmemiljø, og derfor bliver vores børns immunforsvar simpelthen ikke stimuleret nok i de første år, og det kan være medvirkende til, at de bliver mindre robuste i forhold til forskellige sygdomme – både som børn og senere i livet.

 

Så lad gulvspanden stå i skabet og brug tiden på at gå en tur i skoven, haven eller parken med dit barn i stedet for. Naturen er nemlig et af de steder, som er sprængfyldt med gode bakterier. Og når I så kommer hjem, så lad endelig jorden og bladresterne blive siddende under neglene, når I skal spise. Det skidt er der er nemlig rigtig mange gode jordbakterier og insekt-ormerester i. Dit barns immunforsvar vil elske dig for det! Immunforsvaret bliver nemlig både styrket og holdt ved lige af de gode bakterier.

 

 

Kilder:
Kilde Sundhedsstyrelsens formidlingsblad ”Miljø og Sundhed”, dec. 2017; Temanummer: Hvad betyder kroppens egne bakterier (mikrobiomet) for sundheden?
Professor Tine Rask Licht (food.dtu.dk)
Postdoc Henrik Munch Roager (food.dtu.dk)
Interview med ekspert i autoimmune sygdomme cand.med., ph.d. Julie Antvorskov, ”Forskeren der gerne vil have sin søn til at spise jord og parasitter”, Politiken, 30. juli 2017.

 

 

Men det er ikke alle bakterier, der er lige gode. Læs mere om gode og dårlige bakterier hér:

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk