Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Første gang far skifter bleen

Det er ikke raketvidenskab at skifte det nyfødte barns ble, selv om det måske kan føles sådan. For som nyslået far er det sikkert første gang, at du holder om et så lille barn, der har brug for en ren ble. Her i artiklen får du konkrete tips og tricks, som lige gør det hele lidt nemmere.

Det nyfødte barn har åbne sanser

Måske græder dit barn, eller det er sultent og vådt på en gang. I den situation, så begynd med lidt mad - måske ved mors bryst - for mælk i maven gør, at dit barn bedre kan slappe af. Temperaturen i rummet skal gerne være lun, det vil sige omkring et par og tyve grader og ingen træk, som kan være med til at afkøle den nyfødte. Dit barn mærker alt på sin følsomme hud. Tøjet, vandet og den vatrondel eller lignende, det bliver vasket med,  tøjet det tørres med, creme hvis du bruger det (men det er sjældent nødvendigt) og ble/tøj, der kommer på til sidst.

Ro på!

Det er rigtig godt, hvis du selv er rolig og holder om dit barn på en beroligende måde. Det må gerne kunne mærke dig, og du kan forsøge, om du kan beskytte dit barn mod, at det føler sig helt nøgent. Du kan fx lade være med at tage alt tøjet af det, men blot starte med at åbne bodystocking i bunden og se, hvor lidt du kan nøjes med. Har dit barn bare tisset, så er det jo en mindre ting. Du kan tage med et fast tag om begge fødder og løfte numsen fra underlaget, og så fjerner du den snavsede ble med et snuptag. Du lægger på samme tid et håndklæde ind under numsen, så dit barn ikke skal ligge på det kolde bare underlag. .

 

Når du skal skifte dit barn er det vigtigt, at

 1. Du har samlet alle ting, så du har alt det, du skal bruge
 2. Der er en god temperatur i rummet
 3. Du har RO på, så du selv er tryg ved situationen
 4. Du lige ser efter, at der er trivselstegn (afføring og urin) - hvad der er kommet ud, det er også kommet ind -
 5. At du spørger din sundhedsplejerske eller andre fagmennesker, hvis du er i tvivl om, at dit nyfødte barn får nok at spise.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du skal ikke begynde at vaske med sæbe, vand er nok. Og bagefter dupper du huden forsigtigt, til den er tør. Måske tisser dit barn, mens det ligger der. Det er bare helt i orden. Når du er sikker på, at huden er tør, så tager du igen fat om fødderne med den ene hånd og skubber den rene ble ind med den anden hånd. Du skal lige sikre dig, at den vender rigtigt med hensyn til for og bag. 

Den rene ble

Når den rene ble ligger under barnet, lukker du den over maven med de klæbestykker, der er beregnet til lukningen. Hvis du har en dreng, så kan du lige vende tissemanden nedad for på den måde, at forsøge om du kan styre strålen en smule, så den lille fyr undlader at tisse sig selv langt op ad maven. Uanset om du har en dreng eller en pige, så placerer du bleen på en sådan måde, at den ikke når op over navlestumpen.   

Sådan er det spæde barns afføring:

 • Første dag efter fødslen: Det nyfødte barn har 1 eller flere afføringer i døgnet (først sort mekonium). Det samme dag 2.
 • Dag 3 - 4: Barnet har afføring mindst 2 gange i døgnet - farven er ved at skifte til grøn
 • Dag 5 - 6: Barnet har nu mindst 4 afføringer i døgnet. Farven er skiftet til mere gulgrøn.
 • Dag 7 - 30: Barnet har nu cirka 3 afføringer i døgnet og antallet kan falde med tiden. Afføringen er gul, blød og evt. salveagtig eller let grynet, og den dufter syrligt.

Så meget tisser dit barn:

 • Første dag efter fødslen: Det nyfødte barn tisser mindst en gang i det første døgn og det samme dag 2.
 • Dag 3 - 4: Barnet tisser mindst 3 gange i døgnet.
 • Dag 5 - 6: Barnet har nu mindst 5 tunge bleer i døgnet.
 • Dag 7 - 30: Barnet har nu mindst 6 tunge bleer i døgnet.

Hvad er en "tung ble"? Hvis du hælder ca. 1/2 deciliter vand i en tør ble, så er det en "tung ble" for et spædbarn. Du kan tage en tør ble i den ene hånd og så mærke forskellen til den tunge ble, som du holder i den anden hånd.

Du får hurtigt en rutine

Måske synes du, at der lige er mange ting at huske på til en begyndelse. Men du får sikkert snart din egen måde at pusle dit lille barn på. Dit barn vil også efterhånden vænne sig til, hvad der kommer, når det får tøjet af og på. Du skal ikke være bange for at tage fat, så dit barn kan mærke at "du er der". Det giver måske snarere en tryg fornemmelse. 

 

Skifte ble

Du får snart rutine, barnet her er 3 måneder.

Sikkerhed er vigtig

Når du pusler dit barn på et puslebord eller andet, der er hævet fra gulvet, så kan det let falde ned. Derfor er det en god rutine, at du ALTID holder en hånd på dit barn, så du ved, hvor det er. Du skal ALDRIG gå fra dit barn, mens det ligger på puslebordet. Selv et lille spædbarn kan hurtigt bevæge sig så meget, at det i et ubevogtet øjeblik pludselig falder ned på gulvet. Hvis du skal gå fra barnet, er det bedst, at du lægger det i en seng/vugge - eller tager det med dig.

 

Kilde:

Tjek bleen. Den viser hvordan jeres barn har det. Sundhedsstyrelsen 2009.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk