Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Er dit barn vaccineret?

Mæslinger er den mest smitsomme sygdom, der findes. Cirka 350.000 børn dør hvert år af sygdommen i den 3. Verden, og hvert år får få børn og voksne i Danmark mæslinger.

Mæslinger er en virussygdom, der giver høj feber, udslæt og kan have følgesygdomme i form af hjernebetændelse – nogle med varige hjerneskader til følge, og også i vores del af verden kan mæslinger resultere i dødsfald. Sygdomsforløbet ved mæslinger bliver mere alvorligt, hvis man ikke længere er barn.

 

Det er frivilligt, om forældre i Danmark vil lade deres børn vaccinere. WHO (verdenssundhedsorganisationen) anbefaler, at 95 % af børn bliver vaccineret. Her i 2019 ser det ud som om, vi er nået nærmere på de 95 %! 

Mange vaccinerede beskytter de få, der ikke er vaccineret

Hvis en meget stor del af befolkningen er vaccineret mod en sygdom, så er sandsynligheden for at blive smittet uhyre lav eller nærmest lig 0. Der er stort set ingen sygdommen kan sprede sig til, for næsten alle er vaccineret. Det kaldes flokimmunitet. 

 

Det er på den måde, at sygdommen kopper blev udryddet for en del år siden. Og det er planen fra sundhedsmyndighedernes side, at det også skal gå sådan for flere andre af de smitsomme sygdomme, som man i dag tilbyder vaccination imod. Målet er at 95 % lader sig vaccinere.


 

Vaccination hos lægen er væsentlig

Få det gjort....

I dag lever vi i en global landsby

Et gennemført vaccinationsprogram beskytter selvfølgelig den vaccinerede. Og vaccinationerne forhindrer også at selvsamme person kan smitte andre. For de ikke-vaccinerede er det som nævnt også beskyttende at være omgivet af vaccinerede. Men det gælder selvfølgelig ikke, hvis man som uvaccineret rejser til steder, hvor en større del af befolkningen, fx har mæslinger, polio eller andre smitsomme infektionssygdomme. Med den høje rejseaktivitet i vores del af verden kan smitte selvfølgelig også følge med syge gæster eller hjemkomne fra fjernere egne.

 

Det er gratis for alle børn under 18 år at blive vaccineret  mod mæslinger, men der er principielt ikke nogen øvre aldersgrænse for MFR-vaccination. Se mere om gratis vaccination HER . Se Sundhedsstyrelsens billedbog til de lidt større børn HER - god forberedelse

Når du beslutter, om dit barn skal MFR-vaccineres, kan du tænke på, at
• det er meget usandsynligt, dit barn bliver smittet med sygdommene, så de bliver overstået i barndommen, hvis det ikke vaccineres,
• en vaccination også forhindrer dit barn i at smitte andre,
• dit barn kan blive smittet andre steder i verden – også når det er voksent,
• disse ”børnesygdomme” er ekstra ubehagelige, når man får dem som voksen.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Udbrud af mæslinger i Europa

I 2018 blev der registreret 82.596 tilfælde og 72 dødsfald fra den europæiske WHO-regions 53 medlemslande. Der er stadigvæk et stort udbrud i Ukraine. Blandt EU's 28 medlemslande er de højeste antal tilfælde anmeldt fra Frankrig, Italien, Grækenland og Rumænien.

 

Statens Seruminstitut anbefaler alle, der har tænkt sig at rejse i Europa, at blive vaccineret, da der er forhøjet smitterisiko i de fleste europæiske lande. Også unge, der har tænkt sig at deltage i festivaler bør sørge for at have vaccinationerne i orden, da festivaler er fantastisk sted for etablering af nye venskaber på tværs af landegrænser og dermed også for smittefare.

 

Vaccinen virker med det samme, men opnår først optimal beskyttelse 10 dage efter, den er blevet givet. Det bedste er altså at blive vaccineret 10 dage før, man fx skal ud at rejse, så er risikoen for eventuelle bivirkninger som utilpashed, feber og/eller udslet også overstået. Men ”hellere vaccineret end uvaccineret” siger overlæge Steffen Glismann fra Statens Seruminstiut, ”og vaccinen kan gives any time i forhold til en rejse”.

 

I Danmark er der kun få tilfælde af mæslinger hvert år. Men i nogle år er der blevet rapporteret op mod 100 tilfælde. Det største antal tilfælde i mange år var i 2011. Aldersspredningen var fra 4 måneder til 59 år, og 33 % af de smittede var under 18 år.  

 

Kilder:
Statens Seruminstitut. www.ssi.dk

www.sundhedsstyrelsen.dk

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk