Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Er dit barn vaccineret? - Særligt om pneumokokker

Allerede et år efer vaccination mod pneumokokker i 2006 blev indført i Norge, kunne man se en dramatisk nedgang af alvorlig sygdom hos børn forårsaget af pneumokokker. Samtidig gik sygdom på grund af antibiotikaresistente pneumokokker også ned. Der blev endvidere påvist en nedgang af alvorlige pneumokokinfektioner hos ældre mennesker. Alt dete viser et disputatsarbejde udført af lægen Didrik F. Vestrheimved ved institut for Folkesundhed i Oslo.

I 2006 blev en vaccine mod pneumokokbakterien indført i det norske børnevaccinationsprogram. Bakterien forårsager sygdom af alle sværhedsgrader. Den findes i halsen hos raske børn uden at give symptomer, men den er også en almindelig årsag til lungebændelse og hjernehindebetændelse.

 

Det er særligt de yngste børn og svage ældre, som rammes af alvorlig pneumokoksygdom. Før vaccinationen indførtes blev omkring 100 børn i Norge under fem år ramt af sygdom relateret til bakterien hvert år. Og man kan forestille sig, at noget lignende gør sig gældende i Danmark.

 

Vaccinationen beskytter mod de mest almindelige og farligste typer af bakterien. I 2007 blev der i Danmark vaccineret med en såkaldt 7-valent vaccine og i 2010 indførtes en 13-valent type, som dækker endnu bredere. Det er hensigten med vaccinationen at forebygge især de alvorlige infektioner, som skyldes pneumokokker.

 

Vaccination er en god ting

Du skal vaccineres lige om lidt...

Dramatisk reduktion af sygdom forårsaget af pneumokokker

Allerede et år etter vaccinationen blev taget i brug i Norge, kunne man se et dramatisk fald i alvorlig pneumokoksygdom hos børn. Forekomsten av antibiotikaresistente pneumokokbakterier faldt ligeledes. 

Sådan er det i Danmark

Det er gratis for alle børn under 18 år at blive vaccineret  mod mæslinger, men der er principielt ikke nogen øvre aldersgrænse for MFR-vaccination. Se mere om gratis vaccination HER for personer født efter 1974. Se Sundhedsstyrelsens billedbog til de lidt større børn HER - god forberedelse

En solstrålehistorie fortalt af en ung læge....

 

"Når færre børn har disse almindelige og farlige pneumokokbakterier i halsen bliver der mindre sandsynlighed for smitteoverførsel til andre børn, voksne og ældre", forklarer den norske læge og dr. med. Didrik Vestrheim.

 

"Vaccinationen giver en effekt for hele befolkningen. Dette kan man vise i Norge, fordi der her er konstateret færre tilfælde af alvorlig pneumokokinfektion i alle aldersgrupper. Pneumokokvaccinationen har på en særdeles vellykket måde reduceret antallet af alvorlig pneumokoksygdom hos børn, og befolkningspåvirkningen har ført til en nedgang af de samme infektioner  også hos ældre mennesker," siger Didrik Vestrheim.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Effekt for flere befolkningsgrupper grupper

Ud over at beskytte mod alvorlig infektion giver vaccinationen børnene en vis beskyttelse mod at få pneumokokbakterier i halsen (bærer af sygdommen). Forekomsten blant raske barn i børnehaver blev undersøgt i Norge både før og efter vaccinationen blev taget i brug. Før vaccinationen blev indført blev bakterien fundet hos 80 % av børnene. Efter vaccinationen blev indført skete en nedgang af de typer pneumokokbakterier, der vaccineres imod.

Kilder:

Betydningen av pneumokokkvaksine i barnevaksinasjonsprogrammet - ny doktoravhandling http://www.fhi.no

 

Det danske børnevaccinationsprogram http://ssi.dk

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk