Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Blefri zone - udfordringer og problemer

Det sker, at børn som har været renlige begynder at tisse og/eller lave i bukserne igen. Du gør klogt i at analysere situationen lidt, så du finder ud af, hvad der er fornuftigt at gøre.

Store begivenheder i barnets liv. 

Når der kommer en ny lille søster eller bror, eller hvis far og mor flytter fra hinanden, hvis I flytter et nyt sted hen, eller der sker andre omvæltninger i jeres liv, så kan jeres barn reagere ved at gå tilbage i sin udvikling. I mange tilfælde vil en periode med ble på igen være en god løsning. Og når der så er kommet ro på, får barnet overskud nok til at lægge bleen igen.  

Almindelige årsager til at der kan være problemer, kan også være:

 

Barnet var renligt, men er nu begyndt at tisse i bukserne igen.
Måske har barnet en urinvejsinfektion, så det er en god ide at tale med lægen og få det undersøgt med en urinprøve.

 

Barnet kræver at få ble på, før det vil have afføring.
Barnet har fået rytmen og vanen ind – ”Bleen er på – og det skal den være - når jeg laver”. Hos nogle børn minder det nærmest om en refleks, der går i gang, når bleen kommer på. Desværre kan man ikke forebygge med tilbagevirkende kraft. Men at barnet kommer på WC/potte, når det er modent til det, giver en positiv sammenhæng mellem kropsfornemmelse og WC/potte. Barnet skal have indkodet: ”Jeg skal lave – så er det ud på potte/WC”. Og venter I for længe med WC’et/potten bliver sammenhængen: ”Jeg skal lave, på med bleen”.

 

I kan forsøge jer med at tegne, hvordan et barn sidder på potten og der kommer  lort og tis ned i den. Det er en mere konkret måde at vise barnet, hvad I ønsker. I kan samtidig simpelthen sige til barnet fx: ”Jeg er sikker på, at du kan mærke, når du skal lave… (eller hvilket et udtryk I bruger). Jeg vil gerne have, at du laver på potte/WC. Det er meget lettere, end at vi skal skifte din ble. Du kan heller ikke være på puslebordet mere. Du er blevet for stor. Så kan du også selv gå på WC-et/potten. Det vil jeg meget gerne hjælpe dig med.”

 


For nogle børn er det svært, hvis de har vænnet sig til at lave i bleen. Hvis det også er svært i daginstitutionen, er det en rigtig god ide, at I sammen med personalet dér lægger en plan for, hvordan I gør.

 

Børn der leger

Et godt samarbejde mellem de voksne kan hjælpe.

 

Mit barn går og "klatter" i bukserne. Det er tyndt.

Dette er et almindeligt tegn på forstoppelse. Måske har dit barn holdt tilbage på afføringen fx for at vente til en ble kommer på. Den friske afføring siver så ud som "klatter", og der sidder stadig hårde knolde i endetarmen. Det er ubehageligt for dit barn, og den praktiserende læge vil kunne give råd og vejledning om eventuel behandling.

 

Der er rifter i endetarmen.

Hvis dit barn har forstoppelse og knoldet afføring, så kan passagen af dem resultere i rifter ved endetarmsåbningen. Symptomerne kan være blødning, og at det gør ondt, når barnet skal have afføring. Det kan blive en ond cirkel. Få hjælp hos den praktiserende læge.

KIlde:

Sunde børn. Komiteen for Sundhedsoplysning og Sundhedsstyrelsen 2017.

 
Læs mere om
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk