Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Blefri zone - smid bleen

Dit barn har selv kontrol med musklerne i bækkenbunden, der styrer lukkemekanismerne ved endetarm og urinrør, og så er det tid at tage det sidste skridt ud i blefri zone.

Helt væk med bleen.

Når barnet er blevet rigtig god til selv at sige til, når det skal kave eller tisse,  og ved opmærksomhed fra den voksne (tidspunkter hvor barnet kommer på potte/WC), og der kun sjældent er episoder, hvor bleen er nødvendig – så er det tid. Få barnet med på ideen, du kan fx sige: ”Jeg synes du skal prøve at være helt fri for bleen. Det bliver da dejligt at være helt uden den.”

Forberedelse af uheld.

For nogle børn går det let at kontrollere de nye funktioner. Men for næsten alle børn sker det af og til, at de kommer til at tisse i bukserne eller lave. Måske lidt uopmærksomhed er nok, og pludselig sker det bare. Det kan også være koldt, eller der var bare for langt til et toilet.  Så er det dejligt at have tørre bukser med, og at det ikke er noget større problem.

 

Børn har meget sjældent uheld med vilje. Det sker bare. Så barnet skal have hjælp og ikke skæld-ud. Du kan også hjælpe barnet til at komme på toilettet/WC’et, når det ser trængende ud (måske tripper det – eller går lidt for sig selv).

 

En daglig rytme kan også være en stor hjælp. Det er for eksempel ofte lige efter de store måltider, barnet har brug for at komme på toilettet. Og så før og efter barnet har sovet.

Uden ble om natten.

Det er helt forskellige mekanismer der styrer renlighed med urin om natten og om dagen. Når barnet sover, er det ofte sådan, at det bare tisser. Derfor har de allerfleste børn også behov for at have en natble på, til de er omkring 4 – 6 år. Først når barnet gennem 1 – 2 uger har haft tørre bleer om natten, er det tid at slippe for den. Se i øvrigt artiklen: Væk med natbleen - men hvornår?

 

Håndvask og toiletbesøg hører sammen.

Efter dit barn har været på toilettet, skal det også lære, at hænderne skal vaskes grundigt med vand og sæbe. Se  mere i artiklen: Grib om sundheden, og pas på hænderne.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk