Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Blefri zone - er mit barn parat?

Er dit barn klar til at bevæge sig ind i blefri zone? Der er forskellige tegn, du kan se efter. Du kan også øge dit barns lyst til at smide bleen. Få vores bedste ideer...

Få motivationen til at stige

 

Dit barn lærer ting på mange forskellige måder. Men et væsentligt element er altid, at det har lyst til at lære en ny ting. Og med hensyn til at blive renlig, så er det et samarbejde mellem barn og forældre.

 

Når dit barn skal holde op med at bruge ble, så kræver det både en fysisk modenhed og psykisk parathed. Dit barn skal kunne forklare sig helt enkelt om sine kropslige fornemmelser, og det skal også kunne forstå hvad I forældre er ude på.

 

Det er en god forberedelse, at dit barn kender til, hvad der foregår på toilettet. Det kan være med dig, når du har brugt toilettet. Det har set, hvordan du trækker bukserne ned, du sidder på toilettet og gør det, din krop har behov for. Du slutter med at trække toiletpapir af (måske kan dit barn hjælpe), du tørrer dig, og du trækker bukserne op og ordner dit tøj.  Du trækker ud i toilettet, så dine efterladenskaber forsvinder med vandet. Til sidst slutter du af med at vaske hænderne og tørre dem.

 

Alt det kan du gøre interessant os spændende for dit barn. Ved at have dit barn med, så ser det, hvordan du gør, og hvad der sker. Du kan vise, hvordan det ser ud i toiletkummen, når du er færdig. Dit barn kan trække ud (det elsker de fleste børn). Og I kan vaske hænderne begge to. På den måde kan du få dit barns lyst til selv at "gøre som dig" til at vokse.

Det er sådan, jeg gør

Det er sådan, jeg sidder på potten!

De rent praktiske ting

Dit barn har brug for en toiletindsats (så virker toilettet ikke så skræmmende stort) eller en potte. Vælger du toiletindsatsen, så husk også en skammel, så dit barn ikke skal sidde med benene ubehageligt dinglende, så underbenene kommer til at sove. En skammel (måske den samme?), så dit barn kan stå og vaske hænderne ved håndvasken, en rulle toiletpapir "i børnehøjde" er også godt - et håndklæde, der hænger så dit barn selv kan nå det.

Gør det sjovt og festligt for dit barn at lære nyt

Du kan fx lade dit barn vælge potten (blandt et udvalg du synes er OK), eller lade hende dekorere den med klistermærker efter eget valg. Du kan lade dit barn vælge de nye underbukser, der skal i brug, når bleen er forladt. Alt sammen ting, der får dit barns lyst til stige - nu skal hun snart lægge bleen...

Hvornår er vores barn parat?

Man kan ikke sige nogen bestemt alder, hvor børn er parate til at holde op med at bruge ble. Det kan være alt fra knapt 2 år og op til 3 1/2 år. Som med alt andet, så er børn forskellige og lærer ting forskelligt. Men du kan se efter følgende 8 tegn.

8 tegn du kan se efter, når du tænker, at dit barn er parat til at blive renligt. Dit barn:

  • kan holde sig tør i bleen mindst 2 timer efter det er blevet skiftet
  • har regelmæssig og forudsigelig afføring
  • kan følge simple mundtlige instruktioner, du giver det
  • gør opmærksom på at det tisser/laver med grimasser eller siger det til dig
  • kan tage sine bukser på og af
  • er interesseret i toilet/potte og hvad det kan bruges til
  • er utilpas ved at have en snavset ble på
  • vil gerne have underbukser på

Dit barn skal have mindst tre af disse tegn, før det er parat til at I begynder at nærme jer blefri zone.

 

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Ikke presse barnet og ikke vente for længe...

Det er en balancegang hvornår, du begynder. Der er selvfølgelig tidspunkter, du nok gør klogt i at holde dig fra (se mere i artiklen om "Første skridt"). Det er også godt at være opmærksom på, at det er et samarbejdsprojekt. Dit barn har behov for at have kontrollen over sig selv og sin krop. Så lykkes jeres fælles bestræbelser bedst.

Belønning er godt

Det er motivation, glæde og nysgerrighed, der skal drive jeres barn fremad. Der sker jo uheld - og med dem er det bedst, at I forholder jer neutralt "Øv, det var ærgeligt. Den slags sker, nu skal jeg hjælpe dig med noget rent tøj"...

 

Hvis du presser dit barn eller straffer det, fordi det har "mange uheld", så kan I risikere at ende i en uheldig spiral, hvor pres og skæld-ud vækker trods og modstand hos barnet. Og det er jo præcis det modsatte, der er behov for. Du kan se mere om forskellinge situationer, der kan være krævende. Og hvilke muligheder, I kan forsøge jer med.

 

Held og lykke med det!

KIlder:

Sunde børn. Sundhedsstyrelsen 2012.

www.potterytrainingco.uk.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk