Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Atopisk eksem - børneeksem

Har dit barn fået atopisk eksem, så sæt dig ned og tag det helt roligt. Og gør noget ved problemet. Atopisk eksem kaldes også børneeksem. Det er ofte arveligt, så hvis du spørger dig omkring i familien, er der måske nogen, der har haft eksem, høfeber eller astma.

Når et lille barn får eksem, sidder eksemet som regel, som røde, tørre plamager på kinderne, håndrygge og på kroppen. Når barnet bliver større, er eksemet oftest i albuebøjninger, knæhaser, håndled og fodled. Børn med eksem er generet af, at det klør. Og barnet klør og kradser i eksemet. Børn med eksem er ofte så generet af det, at de sover dårligt om natten. Den megen kløe giver uro og forstyrrer nattesøvnen.

Kom hurtigt i gang med behandlingen

Hvis dit barn får et tørt, rødt udslæt, så start med at købe noget creme i håndkøb. Hjælper det ikke, så kontakt din læge. Der er gode behandlingsmuligheder. Det vigtigste er, at der hurtigt kommer gang i behandlingen. Brug den behandlingscreme som lægen ordinerer. Du skal ikke være bange for, om der er binyrebarkhormon i cremen. Det kan også i nogle tilfælde være nødvendigt, at behandle dit barns eksem med antibiotika.

Spar på badevandet

Spar på karbadene. Karbad får tit eksemet til at blusse op og så klør det endnu mere.
Giv højst dit barn et karbad 1-2 gange om ugen og sørg for, at vandet ikke er for varmt. Jvis huden er meget irriteret kan du bruge de nye sæbefrie vaskegeler. For at holde hudens bakterieflora nede kan det i perioder være en fordel at vaske dit barn med antimikrobielle eller pH-neutrale sæber. Smør dit barn med fugtighedscreme morgen og aften. Og brug også fugtighedscremen lige efter badet.

Sol og sommer

Behovet for behandling af eksem udbrud kan variere meget. Det kan tage lang tid, at få ro i eksemet. Om sommeren bliver eksemet ofte bedre. Børn med atopisk eksem er varme børn. De befinder sig ikke godt i stift tøj eller i uldent tøj. Det giver kløe. Varme huer og i det hele taget varmt tøj, bliver hevet af. Derfor trives børnene godt om sommeren i let bomuldspåklædning, - eller helst helt uden tøj.

Allergi spiller en mindre rolle

Det er sjældent nødvendigt, at sætte et barn med eksem på diæt. Men børn med eksem har ofte en øget følsomhed i huden. De får derfor let et udslæt omkring munden ved kontakt med f.eks. saften fra appelsin.
Har du mistanke om, at dit barn har allergi, så snak med din læge om det. Det er særlig relevant at allergiteste barnet, hvis der opstår mavesymptomer, snue, astma eller nældefeber, mens det spiser. Både hudlæge, allergilæge eller børnelæge kan teste. De hyppigste allergier er overfor æg, mælkeprodukter, fisk, peanut og hasselnød. Du skal aldrig selv sætte dit barn på diæt. Du risikerer, at dit barn bliver fejlernæret.

Amning forebygger

Amning i 4 – 6 måneder ser ud til at forebygge fremkomsten af atopisk eksem. Hvis du ikke kan amme eller ikke ønsker at amme, så giv dit barn hypoallergen modermælkserstatning i de 4 første levemåneder.
Hypoallergen modermælkserstatning forhandles på apoteket under navne som Nutramigen eller Profylac. Disse modermælkserstatninger er dyre, men via din læge kan du, hvis dit barn opfylder særlige kriterier både sygdomsmæssigt og forældrene socialt,  få hjælp til tilskud til betalingen. 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Atopisk eksem kan arves

Atopisk eksem er ofte arveligt. Nyere forskning har vist, at huden hos børn med eksem ofte kan mangle et proteinstof. Det kan være forklaringen på, at bedst som man tror, at eksemet er behandlet og væk, så blusser det frem igen. Men giv ikke op. Med alderen bliver det som regel bedre, idet 40 - 60 % dog fortsat vilhave eksem i perioder. Og  husk, at der er altid er en god behandling som hjælper.

Fakta:
• Børneeksem er atopisk eksem 
• Brug fugtighedscreme og de cremer lægen ordinerer
• Start behandlingen så hurtigt som muligt
• Hold sovetemperaturen køligt
• Tjek at dit barn ikke får det for varmt

 

Eksemskole

En delhudafdelinger har eksemskole - dvs. der er tidsrum, hvor forældre og evt. børnene selv, kan få mere at vide om børneeksem, og hvordan de kan tackle symptomerne. Spørg hos din hudlæge eller på den afdeling, du/dit barn er tilknyttet. 

Kilder:

www.dds.nu
www.videncenterforallergi.dk
www.astma-allergi.dk

www.astmabarn.dk
 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk