Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Tilbage til institution efter en laaaaaaang ferie

Så er sommerferien forbi, og de små poder myldrer tilbage til institutionerne. Det kan godt være lidt hårdt at vende tilbage efter mange uger med lidt løsere rutiner og masser af tid sammen med mor og far. Helle, Mathilde og Signe fra Fuglereden Vuggestue og Børnehave i Brønshøj giver gode råd til overgangen.

Lad os starte med at slå fast: det kan være hårdt at starte i institution efter flere ugers ferie … men det bliver hurtigt hverdag igen, og for langt de fleste børn er overgangen heldigvis kort og relativ smertefri.

 

Men selvom næsten alle børn hurtigt vænner sig til hverdagen igen, så er der dog alligevel noget, som forældrene kan gøre for at lette overgangen fra feriefri til institutionsliv igen. Her er et par forslag.

 

 

Skab sammenhæng mellem ferien og institutionslivet


 

• Snak om institutionen i ferien

Mens I holder ferie, så snak lidt om vuggestuen eller børnehaven. Børn glemmer hurtigt, og især de alleryngste kan glemme ret meget på ret kort tid. Hvis I husker at nævne de voksne og de andre børn en gang imellem, ”Ka’ du huske den gang Oliver og dig badede i badebassin med Charlotte?”, så forbliver institutionen og børn og voksne i den i barnets hukommelse, og så føles det ikke så fremmed at vende tilbage.

 

• Lav en legeaftale
Hvis dit barn har en rigtig god ven i institutionen, kan du prøve at arrangere en legeaftale i løbet af ferien. På den måde holder dit barn kontakt med vennerne, og det føles mere kendt at komme tilbage til institutionen igen.

 

• Send et postkort
Du kan finde og skrive et postkort sammen med dit barn og sende til institutionen – fortælle lidt om, hvor I er, og hvad I laver. Det er hyggeligt, og så kan kortet hænge på opslagstavlen, når barnet vender tilbage. På den måde vil der være en lille bid af ferien, der venter på barnet i institutionen.

 

Desværre kan det efterhånden tage en hel ferie – eller lidt mere – for et postkort at nå fra Skagen til Brønshøj, og det har den bedste effekt, hvis kortet er ankommet, når dit barn starter igen.
PostNord har imidlertid lavet en app, hvor du kan uploade feriebilleder og skrive en lille tekst. De sørger så for at billeder og tekst bliver kombineret med hinanden og sendt til den ønskede adresse. Det tager ikke mere end et par dage. Så hænger der et postkort med billeder fra dit barns ferie, når han/hun kommer tilbage … og det er et rigtig godt udgangspunkt for at starte en snak om alt det, der er blevet oplevet i ferien.

 

 

Forbered dit barn på, at nu skal det i institution igen


• Kig på billeder fra institutionen
De fleste institutioner lægger løbende billeder af aktiviteter op på deres intranet. Gå ind på intranettet og kig på billederne sammen med dit barn. Der sker masser af sjove ting i institutionerne i sommerferien, der nok kan få dit barn til at glæde sig til at komme tilbage.

 

• Lad være med at sige ”Øv, nu er ferien slut”!
De fleste voksne kan rigtig godt lide ferieafslapning og fri fra arbejde. Derfor har vi en tendens til at tage sorgerne på forskud, og flere dage før feriens afslutning gå rundt og beklage os over, at nu er der snart ikke mere ferie tilbage. La’ vær med det! I hvert fald, mens dit barn er til stede.
Børn kan rigtig godt lide ferie, men de har faktisk heller ikke noget imod at være sammen med vennerne og lave sjove ting i institutionen. Hvis du går og siger ØV, får barnet indtryk af, at det er noget negativt, at det skal tilbage til institution.

 

• Find ud af, hvem der modtager dit barn
På de fleste intranet, kan man se, hvilke voksne der er på stuerne hvornår. Det er en god ide at finde ud af, hvem der er på arbejde, når dit barn skal afleveres efter ferien. Det er ærgerligt, at du og dit barn har snakket rigtig meget om, hvor hyggeligt det bliver at se Britt igen … og så er det Mikael, der tager imod.


 

Gør afleveringen så ”normal” som mulig


Der skal måske nok lige gives et ekstra kram, når du afleverer første gang efter ferien, og snakkes en lille smule om feriens oplevelser, eller om at Thea har smidt bleen i løbet af sommeren. Men sørg for at samtalen bliver relativ kort og i børnehøjde. Hvis der er nogle informationer i forbindelse med Theas ble-smidning, så skriv det til pædagogerne på intranettet, inden I ankommer, så barnet ikke skal stå ved siden af og lytte til lange voksenforklaringer, men hurtigt kan blive en del af samtalen.

 

Mange børn, især de mindste, bliver kede af det, når de skal sige farvel første gang efter ferien. Men det går hurtigt over, forsikrer pædagogerne. Efter fem minutter hos en voksen er langt de fleste børn afsted for at tage del i de aktiviteter, institutionen byder på. Ifølge pædagogerne går det som regel først rigtig galt, når de bekymrede forældre venter rundt om hjørnet og barnet, efter at være faldet til ro, får øje på mor eller far igen.
Næste dag er de fleste børn allerede mindre kede af det, og efter 3-4 dage er alle som regel tilbage i den gamle gænge igen.

 

Der er selvfølgelig forskel på børn, og de børn, der har svært ved at sige farvel til hverdag, har som regel også lidt sværere ved at sige farvel første dag efter ferien.


 

De mange indtryk trætter


For de fleste er ferie forbundet med et lavere tempo og måske lidt færre aktiviteter. Derfor kan dit barn godt være ekstra træt, når det bliver hentet i institution efter en lang dag med aktiviteter og mange børn og voksne. Hvis du har mulighed for det, kan du evt. hente lidt tidligere de første dage.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk