Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Den gode start er guld værd...

I denne tid begynder rigtig mange børn en ny dagligdag. Når de mindste børn i skolestørrelse får skoletasken på, og flagene vejer for den første skoledag, så er der plads til nye børn i dagplejen og vuggestuen. Få gode ideer til hvordan du hjælper familien og dit barn til en god start.

Umiddelbart ser det helt forskelligt ud, når de mindste skal i vuggestue og de større begynder i skolen. Men der er faktisk fællestræk ved overgangene fra hjemme til ude og fra en institution til en anden, som er gode at kende.  

Skiftet ofte størst for forældrene

Du kender måske til den klump i halsen, der sidder når du afleverer dit barn i vuggestue, dagpleje eller skole for første gang. Angsten for at dit barn er for lille eller vil blive overset, den ligger ofte på lur. Måske tænker du: "Han er da for lille en mus med den store skoletaske, bare det nu går godt".. - eller med et lille barn, som kommer hjemmefra: "Kan hun klare, der er så mange andre børn, som også skal skiftes, puttes til middagssøvn og have mad? Hun er jo bare lige fyldt et år". Ofte går det faktisk bedre end forældrene frygter.

Du kan selv gøre noget for at overgangen bliver god

Planlægning er en god ting
Du kan tænke på at:

  • De praktiske ting er i orden, så I har alt hvad dit barn skal bruge
  • Du har styr på de nye transportrutiner fx rent tidsmæssigt
  • Omtanke over for hvordan I vedligeholder kontakt til gamle kammerater
  • Dit barn har kontakt til den primære person for dit barn det nye sted
  • De nye ting dit barn skal bruge, er indkøbt med tanke på sundhed

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Relation til en eller flere voksne

Barnets alder og modenhed betyder rigtig meget. De mindste børn kan man jo i sagens natur ikke tale med og forberede på, hvad der skal ske. Her må du rette dig efter dit barns reaktioner og forskellige former for tilbagemeldinger. God kontakt med en eller to af de voksen er, uanset barnets alder, af meget stor værdi. Og den skaber du på forskellig måde, alt efter om dit barn skal ud i sine første erfaringer, eller om det er skolestart, du er på vej til.

Noget kendt med hjemmefra

En bamse eller andet krammedyr minder om det derhjemme (til et lille barn), en madkasse med en hilsen i (en lille tegning, hvis dit barn ikke kan læse) (ved et skolebarn måske noget, du skriver), er begge eksempler på ting, der viser dit barn, at hjemmet og du stadig er i verden, selv om I lige nu er adskilt.

Skal dit barn slippe kammeraterne og den tidligere institution?

I nogle tilfælde kan det lade sig gøre, at dit barn bliver flyttet fx til børnehaveklassen sammen med en del af de andre børn fra gruppen i børnehaven. Andre gange er det måske en god ide, at dit barn kommer sammen med nye børn, der endnu ikke er nogle relationer til. Måske bor de tættere på, så der er muligheder for legekammerater. Eller muligvis gemmer der sig kammerater for: "En fremmed er en ven, du ikke kender". Uanset hvad - så er det en god ide at lade dit barn bevare kontakten til gamle kammerater. De kan inviteres hjem, og I kan også skrive, maile eller ringe sammen.

 

Det er også dejligt, hvis dit barn får nye venner... De kan selvfølgelig også inviteres hjem. Og du kan måske også være opmærksom på, om der er kammerater i klassen, som dit barn også kunne have med i sin kreds af kammerater. Måske gemmer der sig nye og uudforskede muligheder? Det er en god ide, at dit barn bliver rummeligt og åbent. 

 

Hvis det hele er lidt svært af og til, så kan også tage en tur hen i den institution eller dagpleje dit barn gik i før. Så er fortiden ikke helt forsvundet for dit barn. Det kan være skønt at gense menneskene, stederne og legetøjet.

 

        Det er stort at skulle i skole

Jeg skal i skole, det er....

De praktiske ting

Det er dejligt for dit barn, når de ekstra ting barnet skal bruge, de bare er der. Hjemmesko, regntøj, og - hvis uheldet er ude - skiftetøj - og  i sæson for kulde - vanter, hue ekstra trøje -, måske sut eller sutteklud, nogle steder frugt, mad og eventuelt bleer. Og dejligt for de voksne, hvis der også er navn/mærke i tøjet, så det er til at finde. Praktiske poser til tingene, så de ikke så nemt kommer til at ligge og rode på barnets plads.

 

Der er også de andre ting som kontaktadresser, telefonnumre og oplysninger om sygdom og sundhed. De skal være i orden - og du skal også vide, hvad man gør på institutionen hvis dit barn bliver sygt eller kommer til skade, og hvad du skal gøre, hvis dit barn bliver sygt og ikke kommer i institution.

 

En ny rygsæk eller andet som hjemmesko eller regntøj kan være med til at markere en overgang for dit barn. Og skoletaske med et penalhus i er symbolet på og en spændende optakt til skolestarten for barnet i børnehaven, som skal i børnehaveklasse. Men det kan godt tage nyhedens interesse, hvis I anskaffer jer skoletasken måneder før dit barn skal begynde...

 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk