Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Dit nyfødte barn har et stort søvnbehov

Måske undrer du dig over, at dit nyfødte børn sover det meste af tiden. Men det er ofte helt normalt og ikke noget at bekymre sig over.

Du har ventet med længsel på, at graviditeten skulle ende. Du har glædet dig til at holde dit barn i armene og rigtig lære det at kende. Når så dit nyfødte barn sover og sover, så kan du måske godt umiddelbart blive lidt skuffet. Og ikke mindst kan du blive bekymret for, om der er noget galt med dit nyfødte barn. Men langt de fleste nyfødte børn sover meget i de første 1 til 2 uger efter fødslen. Og det er helt normalt. Som forældre skal du derfor bare nyde dit sovende barn og ikke mindst selv få dig noget søvn, for dit eget søvnmønster har ofte ændret sig drastisk. Du sover selv meget afbrudt om natten, så en lur midt på dagen kan gøre underværker for dit eget søvnbehov.

Det nyfødte barns søvnrytme

Dit nyfødte barn sover i gennemsnit 16 – 18 timer i døgnet. Nogenlunde ligeligt fordelt over 6 - 7 søvnperioder. Men der er børn, der sover mere end gennemsnittet. Er du er forælder til et barn, der stort set sover hele tiden, så er det helt almindeligt, hvis du bliver bekymret for, om der er noget galt med dit barn. Men oftest er det helt ok, at dit barn sover så meget.

 

Har du en oplevelse af, at dit barn sover hele tiden, så vær opmærksom på, om barnet får nok at spise. Det er helt ok, at dit barn sover meget, hvis det indimellem vågner for at spise.

Våde bleer

Er dit barn mere end 3 døgn gammelt og producerer 6 - 8  våde bleer i døgnet, så har det fået nok at spise. Er dit barn yngre end 3 døgn, så er lidt færre bleer i døgnet ok.

Er du i tvivl om mængden af bleer dit barn bruger i døgnet, så start dagen med at lægge 6 bleer ved puslepladsen. Når de er brugt indenfor et døgn, så ved du, at dit barn har fået nok at spise, når du skal finde en ble eller to til frem.

 

Det kan være svært at se, om der er tisset i en ble fuld af afføring. Men det er der oftest. Du kan danne dig et indtryk af, hvor meget ved at tage en ny ble i den ene hånd og den snavsede ble i den anden. Er det mere vægt i den snavsede ble, så er der også tis i. Så de bleer dit nyfødte barn har afføring i, de tæller med i regnskabet over våde bleer.

 

Barnet har 6 - 8 våde bleer i døgnet og 4 bleer med afføring i (det kan godt være 3 den ene dag og 5 den anden dag). Når barnet er omkring en måned gammelt kan afføringsmønsteret ændre sig, så de bliver mere sjældne, og der kan med tiden godt gå mere end en uge imellem. 

 

• Nyfødte børn sover i gennemsnit 16 – 18 timer i døgnet.
• Nogle børn sover mere end gennemsnittet.
• Tag dig en lur, mens dit barn sover.
• Når dit nyfødte barn bruger 5 bleer i døgnet, så får dit barn nok at spise, og der er ingen grund til at bekymre sig over, at det sover meget.

• Du kan altid rådføre dig med din sundhedsplejerske eller din læge, hvis du er usikker på, om der er noget galt med dit barn, siden det sover så meget.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev. 

Barnets afføring

Et nyfødt barn, født til tiden, har afføring, som ændrer sig meget i de første dage. Den allerførste afføring den første dag er mørkegrøn og tyktflydende, 2. dag bliver afføringen mere skiftende i konsistensen og brunlig, 3 dag skifter farven igen til gulgrøn, og omkring 4. dag bliver farven gul og grynet. Skiftet i afføringens udseende i løbet af de første dage viser, at barnet har fået modermælk i så store mængder, at det sammen med andre trivselstegn må skønnes at være tilstrækkeligt.

Dit sovende barn får rigelig med stimuli

Hvis dit nyfødte barn sover meget, så kan du også som forælder være bekymret for, om dit barn bare sover sin tid væk og ikke bliver stimuleret nok. Der er ingen grund til sådanne bekymringer. Børn der sover meget, er ofte rolige og tilfredse børn og den knappe tid de er vågne udnytter de optimalt til at få stimuli. Husk på, at den bedste stimuli for dit spæde barn er dit ansigt. Og hver gang dit sovende barn vågner, så ser han/hun dit ansigt og bliver fint stimuleret.

Gulsot er trættende

De fleste nyfødte børn har gulsot i en eller anden grad. Huden bliver let gullig og barnet får ofte en fin let solbrændt kulør. Gulsot er en medvirkende årsag til, at dit barn sover meget. I løbet af få dage går gulsot, som regel, over af sig selv. Igen gælder det, at så længe dit barn spiser nok til, at det producerer 5 våde bleer i døgner, så er der ingen grund til bekymring.

Kilder:

”Sov igennem uden gråd.” Elizabeth Pantley.
”År 1 – når I har fået barn.” Else Guldager.
”Tjek bleen – den viser, hvordan jeres barn har det.” Sundhedsstyrelsen.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk