Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Dit blik er en guldgrube for dit barn

Når dit barn ser ind i dine øjne, ved det, hvad det skal være glad for og bange for. Dit barn kan også finde ud af, om du mener det, du siger.

”Se på mig, når jeg taler til dig”. Du kan sikkert huske, hvordan det føltes, hvis du som barn skulle se ind i et par anklagende og vrede voksenøjne. Eller hvis du som barn blev tvunget til at se på én, som du selv var meget vred på. Ubehageligt.

Det skyldes, at blikket er noget af det mest tætte, man kan komme på andre mennesker. Øjnene siger nemlig rigtig meget om, hvordan man har det. De fortæller om man kan li’ det, man ser. Og hvis man er bange, kan man ikke skjule det i øjnene.

Dit blik er derfor det stærkeste signal, du kan give dit barn. Det har mere vægt, end det du siger.

Er hunden farlig, mor?

Dit nyfødte barn har åbne øjne og kan se meget længe på sin mor og far. Så bliver det træt og lægger sig til at sove. I gamle dage troede man, at nyfødte ikke kunne se. I dag ved vi, at den bedste afstand er 20 til 30 cm. For der kan dit barn skelne selv meget fine detaljer.

Fra dit barn er helt lille bruger det dine øjne til at finde ud af, hvad der er godt eller skidt. Og hvad der er farligt eller ikke farligt. Hvis du kører med dit barn i en klapvogn, og der kommer en hund forbi, vil dit barn først se på hunden. Derefter vil det se på dig. Dit barn prøver at finde ud af, om det er en god ting, der er ved at ske, eller om det er noget, det skal være bange for.

Hvis dine øjne viser, at du godt kan li hunden, så vil dit barn forstå, at nu sker der noget rart. Måske kan man klappe hunden eller tale om den. Hvis dine øjne viser, at du ikke bryder dig om hunden, så er dit barn heller ikke i tvivl om, hvad det selv skal føle og mene, nemlig nøjagtig som dig. På den måde viser du med dit blik, hvad der er rigtigt og forkert. Dit blik er altså en hjælp for dit barn til at lære om omgivelserne.

Var det slemt, far?

Når dit barn vokser op, vil det blive dygtigere og dygtigere til at ’læse’ dit blik. Når dit barn på 1½ år fx falder, så vil det, hvis ikke det har slået sig slemt, vende sig om og se, hvad dine øjne fortæller det. Hvis dit blik er bekymret, vil dit barn straks begynde at græde. Hvis dit blik er ubekymret, vil det rejse sig op og lege videre.

Det bedste for dit barn er, hvis det ser det samme i dine øjne, som det hører komme ud af din mund. Hvis dit blik og dine ord passer sammen. Hvis ikke det passer sammen, vil dit barn nemlig blive forvirret og være i tvivl om, hvad det skal tro og mene. Så hvis dit blik fortæller, at såret på knæet er slemt., men du siger med ord, at det ikke er noget. Så ved dit barn ikke, hvad det skal tro.

For det lille barn er dit blik derfor af meget stor betydning. Så indstil barnevognen, klapvognen eller løbevognen, så I kan have en god blikkontakt. Når barnet bliver større, ja resten af livet, vil jeres blikkontakt betyde rigtig meget for jer begge.

Og husk, at tvinge et andet menneske til blikkontakt er at overskride andre menneskers grænse.

• Det bedste dit lille barn kan se på er dine øjne.
• Dit blik fortæller, hvad du mener om det, du ser på.
• Du styrer dit barn med blikket.
• Dit barn bliver forvirret, hvis dine øjne ikke passer med det, du siger.
• Vend barnevognen, så dit barn kan se dig.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Kilde:

År 1 – Når I har fået barn. Af Else Guldager. Lindhardt og Ringhof Forlag A/S. 2008.

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk