Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Slappedage - det kan være fantastisk for dit barn at lave ”ingenting”

Så snart der er ferie og fri, så må vi da være aktive. Kalenderen er ofte proppet til, og tomme dage kan være både fremmede og lidt skræmmende. Men er en ”tom dag” det samme for dit barn?

Tilfældet kan råde - ur og klokketid er væk

Det er luksus at kunne lade dagene flyde og familiens puls være afgørende. Stå op, når man har lyst, spise, når sulten melder sig og gå i seng, når det er ved at være mørkt, og trætheden kommer snigende.

Hver har sine behov

Hvis I er en familie, som består af børn i forskellige aldre og en eller flere voksne, så er det klogt at begynde med en smule planlægning. Og er du alene med dine børn, så kan du måske invitere en anden voksen med børn indenfor. For hvad gør de voksne? At få succes ud af en eller flere slappedage betyder nemlig ikke at alt flyder, selvom der er stor stil af ”fri leg”.

Dage med ingenting har gode odds for succes når:

  • De voksne har lagt nogle gode rammer (evt. sammen med børnene).
  • Alle kender rammerne og respekterer dem.
  • Det enkelte barn har liv at blive i sin leg, så længe det har lyst.
  • Der er hjælp at hente hos en voksen, hvis et barn er ”kørt fast”.
  • Der også er tidspunkter, hvor de enkelte bliver del af fællesskabet . 
  • Hvordan med tiden bag skærmene? Er de også lagt væk? 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 
De voksne skal finde ud af rammerne, fx om det er OK at se fjernsyn mange timer i træk, eller om der skal være tidspunkter, man skal lege udenfor. Er det i orden at have mange bryde- og slåskampe børnene (ofte drengene) imellem, eller skal man respektere det barn, der leger alene og vil blive ved med det? Kan man bare lege stille med dyr og dukker eller tegne flere dage i træk?

 
Det kan være en god ide at tænke over de enkelte børns interesser, og med afsæt i børnenes egen lyst, hjælpe dem med at komme i gang med noget, som de selv rigtig gerne vil, og som de slapper af ved.

Fællesskab

Måltiderne kan måske indgå som noget af det, I gør sammen, om børnene har lyst til det. Og hvis de ikke er med på fælles måltider, vil I så lokke eller tvinge dem?  Eller synes I voksne, det bare er OK, at hver især frekventerer køleskab, brødkasse og frugtkurv, når sulten melder sig?

 

Drenge og mand tumler 

Brydekampe er et "hit", når vi slapper...


Det kan også være, at I voksne læser historier eller fortæller børnene noget, som I voksne gerne vil bidrage med. Det kan også ske, at I laver noget som alle har bestemt sig for kunne være sjovt. Det kan være at synge nogle sange, eller spille dukketeater med hånddukker osv.

De voksne skaber rammerne

Dejlige slappedage består netop af, at der er nogle rammer, de voksne har udstukket, som alle kender og respekterer. Og så er der ellers frihed til at gøre, hvad barnet har lyst til.

 

I voksne skal lige huske at overveje, hvilken plads skærmene må have? Må man se film, Youtube, Game? Eller er det hardcore klassisk. Ingen skærme på slappedagen? Og må mor og far tjekke mails på mobilen?

Voksne og børn hver for sig

Nogle gange udvikler tingene sig, så de voksne laver voksenting sammen eller hver for sig (snakker med hinanden, læser bøger, reparerer noget i boligen, gætter kryds og tværs, lægger puslespil osv.). Børnene laver ting sammen, som de er glade for, og de er sikkert godt tilpas med, hvis der er ”voksenfri zone”, uanset om det er i hulen under bordet, oppe på skabet, hvor der pludselig er blevet et sørøverskib fyldt med tegneserier og andet sjovt.

 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk