Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Privatliv - TAK

Er det kun unge og voksne, der har brug for privatliv? Kan børn også bruge lidt fred for nysgerrige blikke og voksne, der skal kontrollere?

”Selv om vi bor sammen, så kan man vel godt ha lidt privatliv”. Dette er sagt af en syvårig, der stod foran spejlet og prøvede tøj. ”Jooo, det kan man da godt”, mumlede den voksne og trak sig tilbage, lidt overrasket og forsøgte at skjule et smil. For kan børn have brug for privatliv?

 

Dit barn har brug for at du passer godt på ham. Og han har brug for din interesse. Men han har også brug for at være i fred. I fred for at blive kontaktet og få lov til at være sig selv. Det kan være svært at få lov til fordi mange bruger f.eks. babyalarmer og mobiltelefoner. 

Godt at kunne selv

Når barnet er alene, forsøger han selv at finde ud af, hvordan han skal løse problemer. Han prøver på flere forskellige måder. Og det er en stor glæde, når han selv finder ud af tingene. Det giver en følelse af at kunne noget, og det styrker selvtilliden. Hvis han hele tiden kan få hjælp, lærer han at opgive på forhånd.

Vent lidt

Allerede fra fødslen har dit barn brug for privatliv. Når han vågner, vil han sige små lyde, være lidt urolig og lede efter mad med munden.. Spædbørn har mange små opvågninger, som ikke nødvendigvis betyder, at han skal have mad. Vent derfor lidt og se, om han måske finder ud af at lægge sig til at sove igen. Hvis du straks tager ham op og giver ham mad, så vil han ikke få lejlighed til at lære at falde i søvn igen af sig selv. Og han får måske mad, selv om han ikke er sulten. Han skal ikke være ked af det og græde. Men han har brug for fred og ro til selv at finde ud af det.

  • glæd dig når dit barn koncentrerer sig om noget
  • måske er det ikke nødvendig at afbryde barnet midt i legen
  • børn kan lære at trøste sig selv, og falde i søvn igen (men skal ikke græde)
  • børn elsker udfordringer
  • respekter dit barns behov for at være alene

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Det må godt være svært

Når din søn er et år, sidder han på gulvet og leger med nogle klodser. Han prøver at få dem til at blive et tårn. De falder hele tiden ned. Før han når at opdage, at det er svært, har du sat dig på gulvet og hjælper ham med at lave tårnet. Prøv næste gang at vente lidt med hjælpen. Forstyr ham ikke, hvis han er godt i gang med selv at forsøge at få det til at lykkes. Dit barn vil lære at koncentrere sig og få en sejr, når det lykkes.

Alene på værelset

Større børn har også brug for privatliv. Hvis din søn på 5 år er dybt optaget af at bygge en hule, så se om ikke du kan vente lidt med at afbryde ham. Børn oplever mange afbrydelser i løbet af en dag. Og selv om du syns, at du skal være sammen med ham, når I har fri begge to, så læg alligevel lidt mærke til, om han lige er i gang med noget vigtigt for sig selv. Eller bare har brug for at være alene.


Kilde:

Arne Poulsen: Børns udvikling, Gyldendal 2008

 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk