Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Helt opslugt...

Læs om hvad det betyder at opleve flow - det at være helt oplsugt af noget - og hvordan du kan skabe mulighederne for dit barn.

Du har sikkert prøvet det. At være helt opslugt af en aktivitet. At være fortabt for omverdenen. Tiden er gået, og du har ikke mærket det. Det er en tilstand, som godt kan sammenlignes med lykke. Den tilstand kaldes 'flow'. Hvis du har en hobby, spiller klaver, tegner eller bygger modelfly, har du en god mulighed for at opleve flow.

 

Børn kan også få den oplevelse, når de er helt koncentrerede om noget. At se TV eller blive underholdt kan ikke skabe flow, for det kræver aktivitet og en indsats. Men belønningen er stor. Hvad barnet udfører er ikke afgørende. Det skal bare være noget, som hun kan li og som udfordrer hendes evner og kræver opmærksomhed, uden det bliver for svært.

 

Du kan skabe muligheder for at dit barn får oplevelsen af flow

  • Hvis du af og til selv er helt opslugt af noget, du godt kan lide. Det ser dit barn og får måske lyst til at prøve
  • Ro og uforstyrrethed kan være en god ramme for at barnet finder på noget, der virkelig optager det
  • Derfor - væk med computerspil, det åbne fjernsyn og radioen, der kører - måske bare for en tid
  • Lad være med at forstyrre eller snakke til barnet eller børnene, når de bare leger godt
  • Måske begynder det hele med lidt kedsomhed... og det kan være baggrunden for at barnet får fantasien og flowet i gang.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Er der plads til fordybelse?

Tænk på om der i jeres familieliv kan skabes plads til fordybelse og koncentration. En sommerferie giver gode muligheder. At være ved stranden og bygge sandslotte så længe man har lyst eller at samle insekter uden at blive forstyrret. Prøv engang at glemme sengetider og måltider og gå selv ind i aktiviteten sammen med dit barn. 

 

                                Barn som leget helt opslugt af det 


Kilder:

Mihaly Csikszentmihalyi. Flow. Optimaloplevelsens psykologi. Dansk Psykologisk Forlag, 2005

 

 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk