Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Gode råd om den nye nyfødte baby

I løbet af den første uge er der nogle små, praktiske ting omkring det nye barn, der er gode at kende til. Hovedsageligt handler det om at være opmærksom, og så i øvrigt gøre så lidt som muligt. Her kan du få de nødvendige og meget konkrete fif.

En fødsel og dagene derefter kan være en dramatisk, hektisk og oprivende oplevelse for de nybagte forældre. Med ét er mand og kvinde blevet til far og mor med de forpligtelser og ansvar, som det bringer med sig. Der er dog ingen grund til at lade bekymringerne tage over. Med få enkle informationer og fifs ved hånden kan dagene efter fødslen blive en berigende oplevelse.

Navlen

Lige når barnet er blevet født, er der stadig puls og blod gennem navlestrengen. Faktisk er der tale om en lille blodtransfusion, som det får her på falderebet før det adskilles fra sin mor, når navlestrengen er klippet over. Nogle fædre vil gerne selv føre saksen. Og har du lyst kan du roligt gøre det. Det gør ikke ondt på hverken mor eller barn. Jordemoderen sætter en klemme eller elastik, på navlestumpen, når navlestrengen er klippet over.

Navlestumpen skal udtørre

Det lille stykke navlestreng, som sidder tilbage på barnet, vil tørre ind og til sidst falde af efter en uge eller to. Ind til da er det vigtigt at holde navlestumpen ren.

Hvis navlen bliver våd af tis, er det nok at vaske med almindeligt vand og duppe navlen tør med et rent og blødt håndklæde eller en vatrondel. Er der kommet afføring på, kan du vaske det væk med uparfumeret sæbe. Lad vær med at bruge pudder, salve eller sprit til navlen. Måske vil nogle ældre kvinder i familien huske, at den slags remedier brugte man engang. Men videnskabelige undersøgelser af navle og navlepleje har vist, at det i bedste fald er virkningsløst og i værste fald forsinker helingen.

Sørg for at bleen ikke dækker for navlen, men læg den så kanten placeres under navlen. Og hvis det er en dreng, I har fået, så er det klogt at vende tissemanden nedad i bleen. Det kan måske forhindre, at han tisser opad, så navlestumpen bliver våd.

Navlen kan lugte

Mens navlestumpen tørrer ud, kan den blive lidt fugtig og snasket og samtidig lugte ubehageligt. Rens den med vand, så skorperne kommer af og dup den tør. Når navlestumpen falder af, kan der komme en smule blødning fra navlestedet. Det er helt almindeligt og holder hurtigt op.

 

Hvis navlestedet bliver rødt, væskende og stinker slemt, kan det være et tegn på en infektion. Kontakt din praktiserende læge eller sundhedsplejersken. De vil vurdere, om der skal yderligere behandling til.

Pleje af navlen:
• Det er en god ide at vaske hænderne med vand og sæbe, før du skifter barnets ble, og når du er færdig
- det begrænser overførsel af smitstoffer til og fra det nyfødte barn
• Det er godt at vaske med rent vand og intet andet, bagefter tørres godt efter – også under navlestumpen
• Hvis der er kommet afføring på navlestumpen, kan du bruge uparfumeret sæbe til at vaske det af med
• Hvis navlen og navlestedet væsker og lugter rigtig grimt eller bliver rødt og hævet, er det en god ide at få sundhedsplejersken eller den praktiserende læge til at se på det.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Heksemælk og hormonknopper

Partiet under og omkring barnets bryster kan hæve og blive ømt – uanset om det er en dreng eller pige. Måske tænker du, at dit barn er ved at få bryster, men i virkeligheden er det hormoner fra morens mælk, som får barnets bryster til at vokse en smule. Du skal endelig ikke forsøge presse eller mase på brysterne. Brysterne kan være lidt ømme, og barnet vil derfor formentligt begynde at græde, hvis nogen kommer til at røre på eller omkring brystvorterne. Efter noget tid (dage til et par uger) går hævelserne væk af sig selv.

Hvis dit spædbarn begynder at ligne en teenager i fuld blomst i de første par måneder, er det igen hormonerne, der er på spil. Fortvivl ikke. Det forsvinder af sig selv, så lad endelig være med at trykke og mase på de små bumser. Det kan måske provokere til en infektion og gøre ondt værre.

Hvis dit barn får rigtig mange bumselignede knopper overalt på kroppen, så vis dem lige til sundhedsplejersken, når hun kommer på besøg, eller til lægen ved helbredsundersøgelsen. Ganske få børn kan nemlig få en infektion med stafylokokker, som kræver behandling.

Orange pletter i bleen og blødning fra pigens skede

Det kan være en skræmmende oplevelse at opdage orange eller blodrøde pletter i barnets ble. I langt de fleste tilfælde er der dog ingen grund til bekymring. 

  

Nogle nyfødte børn får orange aftegninger i bleen. Det er nogle krystaller (salte) som er ganske uskadelige. Det holder op af sig selv. Det er helt almindeligt i de første par dage. Kommer der "pletter" i bleen efter de første 3 dage -især flere gange - så kan det være tegn på, at dit barn har væskemangel. Kontakt din sundhedsplejerske. Hun kan bistå jer med at undersøge, om jeres baby mangler væske.

 

Nogle nyfødte piger får let blødning eller blodigt slim fra skeden. Det er påvirkninger fra morens hormoner gennem brystmælken. Blødningen forsvinder af sig selv, uden at du gør noget som helst.

Kilder:

Tjek bleen. Sundhedsstyrelsen og Komiteen for sundhedsoplysning 2000. Download Tjek bleen.

Evidens for navlehygiejne. Inge Nandrup-Buus. Sygeplejersken nr. 43 2002.

År 1 – når I har fået barn. Else Guldager. Lindhardt og Ringhof 2008.

Sunde børn. Sundhedsstyrelsen 2013.
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk