Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Spædbørns gråd

Dit spædbarn græder. Gråden er simpelthen dit spædbarns vigtigste kommunikationsmiddel. Hvilke forventninger, der er realistiske til barnegråd, kan du måske få en idé om i artiklen her.

Gråd i timevis…

I gennemsnit græder spædbørn på 2 uger omkring 80-90 minutter hver dag. Mængden af barnegråd aftager gradvist, og gennemsnit for ”grådtid” er faldet til omkring 50 minutter, når barnet er 12 uger. Grådmængden topper ofte inden for de første par måneder.

Det er forskelligt fra barn til barn, hvor længe det græder

Nogle børn græder generelt meget lidt, og andre græder meget. Nogle spædbørn har en grådstil, som gentager sig døgn efter døgn. Hos andre børn er der bare grædedage og mere rolige dage, og det kan være ret så uforudsigeligt. De fleste grædebørn græder mest om eftermiddagen og først på aftenen.

Er det kolik?

Cirka hvert 5. sunde spædbarn i Danmark græder uden forklarlig grund i mindst 3 timer om dagen, 3 dage om ugen - i mindst 3 uger. Disse kendetegn er definitionen på, om et spædbarn har det, man kalder kolik. Det er ikke fastslået om kolik har noget med mave-tarm-systemet at gøre. Og spædbørnene kan ikke svare os, og de kan heller ikke huske og forklare, hvad der var galt, og hvor det gjorde ondt, når de er blevet store nok til det. I sundhedsplejersken.dk bruger vi helst ordet ”grædebørn”, fordi vi gerne vil understrege, at en forklaring på gråden ofte ikke kan findes.

 

Sovende baby som ikke græder

Drømmebarn...

Grædende spædbørn findes i alle kulturer


Undersøgelser af spædbørnsgråd viser, at uanset om det er spædbørn i Tyrkiet, Nigeria, Brasilien, Iran eller Danmark, så har 20 – 30 % af alle børn uforklarlig gråd i de første måneder af deres liv, som falder inden for ”kolikdefinitionen”.

Hvorfor græder nogle spædbørn meget?

Der er nogle hovedforklaringer, som ofte bringes på banen. De tre mest almindelige er: 1. Forstyrrelser i mave-tarm systemet 2. Noget forældrene (ofte moren..) gør eller ikke gør 3. Forstyrrelser i rygsøjlen/nakken (mest en forklaring i Skandinavien).

Godt at vide..

  • Spædbørn græder allermest i de første par måneder
  • Hos nogle spædbørn kommer grådanfald som ”lyn fra en klar himmel"

Hvis dit barn græder en del timer i døgnet:

  • Det er hjælpsomt, hvis du får forståelse og aflastning både med barnet og med praktiske ting
  • Hvis du er i tvivl - fx om dit barn tager på, som det skal, eller om det er sygt - så kontakt læge/sundhedsplejerske
  • Zoneterapi, kiropraktik, spædbørnsterapi, Mylicondråber mv. har endnu ikke vist sig overbevisende effektfuldt i videnskabelige undersøgelser.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Der findes endnu ikke videnskabelige undersøgelser, som kan forklare gråden. Der er dog 1-2 % af grædebørnene, som har overfølsomhed over for komælk. Og for dem kan dette være en forklaring (se mere om dette: Diæt ved amning).

Hvad gør dit spædbarns gråd ved dig?

Når dit barn græder, reagerer du. Måske trøster du med en kærlig hånd over panden, næsen eller maven. Eller du løfter dit barn op og tager det ind til dig for at afgøre, om det er tid til et bleskift, mad eller søvn. Måske får nogle af dine reaktioner dit barn til at falde til ro og blive tilfreds. Og din følelse af ”succesfuld forælder” breder sig beroligende. Super situation… Tilfreds barn og glad forælder.

Hvis det bliver ved...

Måske græder dit barn stadig hjerteskærende. Du forsøger med alle tænkelige midler, og absolut intet hjælper. Du kan holde om det, holde det tæt ind til dig og være nær, så det ikke er alene med sin gråd.  I øvrigt græder dit barn aldrig fordi, det er udspekuleret, ”overforkælet” eller utilfreds med at have dig som far/mor. For et spædbarn er simpelthen ikke i stand til at tænke så langt. At du kan føle det sådan, det er en helt anden sag.

 

Er du ved helt at miste besindelsen over for dit barn, så læg det et sikkert sted (fx i babysengen/vuggen) og forlad det, så du lige selv kan komme dig. Du har sikkert brug for et pusterum, hvor du lige kan samle din energi. FÅ HJÆLP -  hvis du er oprevet - uanset om det er din nabo, ven/veninde, sundhedsplejerske, kæreste…

 

Du må ALDRIG ruske dit spædbarn. Hovedet vejer meget og nakkemusklerne er svage. Det betyder, at barnet slet ikke kan holde imod, hvis det bliver rusket. Det kan få en hjerneskad, hvis det bliver behandlet for voldsomt. 

 

Kilder:

Ian St James-Roberts, Marissa Alvarez Wolke m.fl.: Infant Crying and Sleeping in London, Copenhagen and When Parents Adopt a “Proximal” Form of Care. Pediatrics Juni 2006.

 

Marissa Alvarez Wolke og Annemette Talbro: Hvorfor græder barnet? Gråd og kolik hos spædbørn. Komiten for sundhedsoplysning 2010.

 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk