Tema om Børn
Tema om Børn
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Forældre med spædbørn, der græder - særlige kendetegn - og kan gråden tolkes?

Er det nervøse mødre, der får grædebørn - eller deprimerede mødre? Og kan du høre på dit spædbarns gråd, om det er sulten eller trætheden, der gnaver?

Der har været mange teorier om, at forældre, der har et spædbarn, som græder meget (kolikbarn/grædebarn), har særlige kendetegn. Men det har vist sig, at det ikke særligt er det første barn - eller barnet der kommer som nummer 2 eller 3, der bliver et grædebarn. Det er heller ikke især hos enlige mødre, eller specielt unge eller gamle mødre, man finder et grædebarn. Om barnet får bryst eller flaske, har heller ikke betydning.

 

Der er heller ikke belæg for, at mødre med grædebørn mangler indføling med barnet, eller at det er et omsorgssvigtet barn.

Depression og grædebørn

Der er ikke noget, der tyder på, at flere deprimerede mødre får et grædebarn sammenlignet med mødre uden depressive træk. Derimod kan et grædebarn være belastende at være mor eller far for. Søvnmangel og usikkerheden kan være stor, og selvværdet med hensyn til følelse af forældrekompetence er tilsvarende lille. Disse belastninger kan godt skubbe yderligere til en far eller en mor, så en fødselsdepression bliver resultatet.

Kan du høre, hvorfor dit spædbarn græder?

Det er noget, forskere har eksperimenteret med. Og det er faktisk interessant. Hvis man indspiller gråden hos et spædbarn, der føler smerte eller sult og gengiver det for dig, så kan du ikke  afgøre - "spædbarnet er sultent" eller "spædbarnet har ondt". Det nytter heller ikke, hvis du ser et billede af dit grædende barn - er hun sulten eller træt? Det er ikke til at afgøre.

 

Men du kan høre på intensiteten, hvor "alvorligt" det er for dit spædbarn. Der skal ske noget NU - eller ro på, det er ikke så presserende. Og gråden fortæller dig, at der er noget galt, du må gøre noget nu. Du tolker gråden ud fra sammenhængen. Fx ved du, hvor længe siden det er, at dit barn har spist, bøvset, fået skiftet ble, er blevet leget med eller har sovet. Du kender også barnets humør netop den formiddag, hvordan nattesøvnen har været og dit barns temperament i det hele taget.

Har du er grædebarn, må du forsone dig med, at det lige her og nu er sådan

  • Det er hverken din eller din kærestes skyld
  • Du vil lære barnet at kende og kan måske indstille dig på, hvornår det er værst
  • Det er klogt at tage imod al den praktiske hjælp, du kan få
  • Du vil med tiden blive bedre til at tolke gråden ud fra dit kendskab til dit barn
  • Når grædeperioden er over er dit barn helt som andre børn
  • Søg læge og/eller sundhedsplejerske, hvis du tror, at dit barn er sygt.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Du bruger al din viden om dit barn til at tolke, hvad der er galt, når det græder

Så jo mere du kender dit barn, hvad der er sket for nylig, og hvad du forudser, der skal ske, jo mere hjælper det dig til at ramme rigtigt, når du skal finde ud af, hvorfor barnet græder. Du kan komme med et meget kvalificeret gæt, hvis du har nuanceret viden. Og rammer du rigtigt, så føler du dig som en forælder, der har tjek på tingene og ved, hvad dit barn har behov for.

 

Omvendt er det, hvis du kun har lidt føling med, hvad der er sket for dit spædbarn for nylig, og hvad du forudser, dit barns gråd er tegn på. I den situation kan du komme til at ramme ved siden af, og dit barn fortsætter med at græde, og du bliver endnu mere usikker på, hvad der er galt. Der går måske lidt tid, før du finder ud af, at hun  netop ikke ville underholdes og se på uroen over kravlegården, hun var træt og havde behov for at blive puttet i barnevognen.

Kilder:

Ian St James-Roberts, Marissa Alvarez Wolke m.fl.: Infant Crying and Sleeping in London, Copenhagen and When Parents Adopt a “Proximal” Form of Care. Pediatrics Juni 2006.

 

Marissa Alvarez Wolke og Annemette Talbro: Hvorfor græder barnet? Gråd og kolik hos spædbørn. Komiten for sundhedsoplysning 2010.

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk